Její klienti si od prvního července musí zvyknout na to, že se vedení pošty rozhodlo zkrátit týdenní počet hodin, během kterých pro ně bude pošta k dispozici – ze stávajících 26,25 na 22,5 hodin týdně.

„Na želivskou poštu chodím pravidelně dvakrát týdně a musím říct, že nová otevírací doba prostě není dostačující. Bývá tu fronta čtyř až šesti lidí. Já osobně nepamatuji, že by tomu tak někdy bylo. Navíc teď přes sezonu sem chodí i dost rekreantů," uvedla důvody své nespokojenosti Milena Jankovská ze Želiva.
Ta zároveň dodala, že fronta rozhodně není způsobená tím, že by pracovnice pošty nestíhala. „Právě naopak bych chtěla vedoucí pošty pochválit za její práci. Je velice ochotná, usměvavá a rychlá. Takoví pracovníci snad ani ve městech nejsou, toho si velice vážíme," zdůraznila Jankovská.

Obavy ze zrušení

Proti zkrácení otevírací doby pro veřejnost se důrazně ohradil i sám starosta Želiva Karel Chmel. Už v dubnu se prý od zástupce České pošty dozvěděl, že je potřeba tuto dobu upravit. Starosta reagoval nesouhlasem a poté svolal jednání zastupitelstva, které se rovněž vyslovilo proti. Další jednání s Českou poštou se uskutečnilo v květnu, kdy nakonec Česká pošta zkrácení o 3,75 hodiny týdně prosadila.

„Bylo mi řečeno, že je to z ekonomických důvodů, ale ta problematika je samozřejmě složitější. Jelikož snížili pracovní úvazek místní poštmistrové, která ještě musí po skončení otevírací doby úřadovat, vyřešili to tak, že zkrátili otevírací dobu pro veřejnost," uvedl Karel Chmel. Zároveň zmínil, že Želivsko je rekreační oblastí, a vzhledem k tomu jsou tu nejen místní lidé na poště závislí. Navíc se prý veřejnost obává úplného zrušení pobočky v Želivě.

„Tímto neustálým omezováním odstrkují státní firmy venkov. Přitom někdy to tam funguje lépe než ve městech. Lidé se bojí, že otevírací doba pošty se bude pořád omezovat a omezovat, až se nakonec pošta zcela zavře," podotkl Chmel.

K důvodům takového postupu se vyjádřil také mluvčí České pošty Ivo Mravinac. „Jakoukoli úpravu otevíracích hodin pro veřejnost nedělá Česká pošta svévolně, musí k tomu být pádný důvod, ať už jde o jejich rozšíření, nebo krácení," vysvětlil Mravinac.

Ivo Mravinac dále dodal, že jakákoli úprava otevírací doby vždy souvisí s poptávkou po poštovních službách. „A ta se na poště v Želivě podle našeho dlouhodobého sledování za poslední rok výrazně snížila," zdůvodnil stanovisko České pošty Ivo Mravinac s tím, že reakce Pošty je pochopitelná.
„Třebaže je Pošta státním podnikem, funguje plně na komerčním principu. Nedostává od státu žádné dotace, je samofinancovatelná, a proto jsou úvahy o ekonomice provozu vždy na místě," uzavřel Mravinac.

Další jednání mezi zástupci České pošty a představiteli Želiva je naplánováno na září. Na něm se ale podle mluvčího Iva Mravinace bude řešit už jen to, jak lépe rozložit nový celkový počet hodin otevírací doby pro veřejnost za týden (tedy 22,5 hodin) do jednotlivých dnů.

Dojde na petici?

Starosta, zastupitelé a také tamní obyvatelé však stále nehodlají skládat zbraně.

„Pokusím se opět předložit nesouhlasné stanovisko obce ke zkrácení otevírací doby. Upřímně se ale domnívám, že to pro nás nedopadne dobře," řekl Karel Chmel.

Želivští jsou dokonce odhodláni, že proti rozhodnutí České pošty sepíší petici. „Zašla jsem za panem starostou a osobně jsem se nabídla, že jsem ochotna sama Želiv obejít a podpisy sesbírat. Bavila jsem se totiž s lidmi ze svého okolí a nikomu z nich to opravdu nevyhovuje," řekla Milena Jankovská.

Otevírací doba pošty v Želivě od 1. 7.
Pondělí: 7. 30 – 12. 00
Úterý: 7. 30 – 10. 30, 13. 00 – 14. 30
Středa: 7. 30 – 10. 30, 15. 30 – 17. 00
Čtvrtek: 7. 30 – 10. 30, 13. 00 – 14. 30
Pátek: 7. 30 – 10. 30, 13. 00 – 14. 30

Aneta Slavíková