„Snažíme se zkvalitňovat podmínky pro vzdělávání našich žáků a celkově vylepšovat prostředí školy. Důležitou součástí školního života je pro nás i zdravé stravování, a proto jsme uvítali možnost zapojit se do projektu Skutečně zdravá škola. Tím školní jídelna získala jasný směr, kterým bychom se chtěli ubírat ve snaze modernizovat školní stravování,“ popsal ředitel želivské školy Jaromír Cihlář.

V sobotu odpoledne bylo na hradě Kámen rušno.
OBRAZEM: Peloton veteránů brázdil Pelhřimovsko

Na jídelníčku se budou podílet samy děti. „Již v průběhu září tento systém spustíme a naši žáci tak budou mít možnost pravidelně hodnotit jednotlivé obědy. U jídel, která budou hodnocena velmi negativně, rozhodneme na konci měsíce o jejich vyřazení z jídelníčku a zkusíme je nahradit, přičemž samozřejmě musíme brát ohled na spotřební koš,“ nastínil Cihlář.

Do projektu se zapojili všichni členové školy. „Na naší škole jsme založili pracovní tým, skládající se z pedagogů, kuchařek a žáků naší školy. V rámci týmu má každá skupina svoji důležitou roli. Součástí projektu je i osvěta ohledně zdravého stravování a zdravého životního stylu, tu zajišťují pedagogové,“ zmínil Cihlář.

Na nový způsob stravování budou v Želivě najíždět pozvolna. „Kuchařky se starají o nové recepty. Do programu vstupujeme postupně, protože si uvědomujeme, že rychlá změna by mohla mnohé odradit. Proto zavádíme pouze dvě nová jídla měsíčně, což je zhruba dvacet jídel za školní rok,“ přiblížil Cihlář, jak budou postupovat.

Důležité je i servírování obědů. „Žáky je nutné zaujmout, jídlo musí nejen dobře chutnat, ale i vizuálně velmi zajímavě vypadat. Naše kuchařky si toto uvědomují a snaží se žáky vždy zaujmout,“ podotkl Cihlář.

Zdražení obědů se rodiče školáků bát nemusí. „Zapojení naší školy do projektu Skutečně zdravá škola nemá žádný vliv na cenu obědů. Náklady na takzvané zdravější potraviny, nepočítáme-li přímo biopotraviny, se dají sehnat za rozumnou cenu,“ ujistil Cihlář.

Projekt se snaží pomáhat i regionálním zemědělcům. „Přejeme si, aby školní stravování bylo pro vzdělávání dětí stejně důležité jako výuka češtiny nebo matematiky a aby drobní zemědělci mohli dodávat své výpěstky a produkty do školních jídelen,“ řekl Tom Václavík, předseda spolku Skutečně zdravá škola.

Ilustrační foto.
Obnova rybníka je v Lukavci opět aktuální téma

Želivští si projekt zkušebně vyzkoušeli už loni. „Zkušebně jsme se přihlásili již v průběhu minulého školního roku, který pro nás byl víceméně přípravný. Nechali jsme si udělat audit školní jídelny, proběhlo dotazníkové šetření mezi dětmi i jejich rodiči v otázce kvality školního stravování s možností jeho modernizace a kuchařky školní jídelny prošly kurzem zdravého stravování,“ zavzpomínal Cihlář.

Některé bylinky a zeleninu si želivští žáci navíc pěstují sami. „Máme dokonce certifikovanou ukázkovou přírodní zahradu, na které si žáci pěstují nejrůznější druhy zeleniny, a to buď k přímé konzumaci, nebo následně zeleninu zpracovávají v kurzech vaření. Bylinky, ale i některé druhy zeleniny, se přímo využívají i ve školní jídelně,“ uzavřel Cihlář.