První dvě akce jsou dotované. Oprava stárnoucí čističky vyjde asi na pět až šest milionů korun, což ale obec sama zaplatit nemůže. „Projekt jsme překotně připravovali na konci loňského roku, abychom získali dotaci, ale nepodařilo se nám vše dotáhnout do konce ledna, kdy byla vyhlášena výzva," uvedl starosta Želiva Karel Chmel, který ale věří, že kraj dotace na tento účel opět nabídne v létě. Ty by zaplatily až 80 procent nákladů.

Vodné a stočné

Pokud by se dotace v létě podařilo získat, opravy by mohly na podzim začít. „Celá akce zahrnuje i opravu přečerpávacích stanic, které jsou v provozu skoro třicet let a už jsou neefektivní," dodal starosta. Opravy si logicky vyžádají nárůst vodného a stočného, i letos už se obojí symbolicky zvýšilo o korunu – dohromady teď tvoří 64 korun.

U čeho naopak v lednu obci dotace přiznaná byla, to jsou protipovodňová opatření. „Konkrétně jde o digitalizaci povodňových plánů a instalaci srážkoměrů a hladinoměrů na řekách Želivce i Trnávce před obcí. Vše bude napojeno na celostátní varovný systém a bezdrátový rozhlas v Želivě a místních částech," vysvětlil starosta Chmel. Pokud nebude zádrhel u výběrového řízení, akce vyprojektovaná na necelé dva miliony korun s devadesátiprocentní dotací by mohla začít teď na jaře a být hotova už v listopadu.

Kromě dotovaných záležitostí chce letos Želiv pokračovat v průběžné modernizaci těch vodovodních řadů, které jsou na hranici životnosti. Opravy budou ve výši statisíců korun a zahrnou i výměnu šoupat. Souvisejícím úkolem je pak připojení vrtu na vodojem Haštal, což by posílilo vodní zdroje obce. Hudbou budoucnosti je potom výměna celého kilometrového vodovodu z Haštalu do Želiva.