Zpráva o Jaklově úmrtí pochopitelně spoluorganizátory tradiční akce překvapila. „Ještě teď v pondělí jsme měli k sobotnímu turistickému pochodu přípravnou schůzku a rozešli jsme se s tím, že se sjedeme v pátek na značení tras a potom v sobotu ráno v kulturním domě, kde má pochod zázemí,“ řekl k nečekané zprávě Vladimír Mareš z TJ Start Lukavec, která společně s obcí a Sokolem Vyklantice pochod v posledních letech obnovila a začala opět rozvíjet. „Starosta František Jakl se na obnově spolu s našimi organizacemi podílel,“ dodal Mareš.

Sobotní akci ale tato událost výrazněji neovlivní. „Starostovi Františku Jaklovi věnujeme tichou vzpomínku, jinak se letošní pochod Zapomenutými kouty Vysočiny uskuteční v původně připraveném rozsahu. A nejen pochod, neboť v posledních letech na této akci nechybí ani cykloturisté,“ zdůraznil Mareš.

Čtyřiasedmdesátiletý František Jakl zemřel náhle v noci na čtvrtek 22. června. V čele Vyklantic stál třetí volební období, kandidoval jako lídr na kandidátce KSČM.

Jakl byl členem sedmičlenného vyklantického zastupitelstva. Jeho úmrtí by podle prvních odhadů místostarostky Zdeňky Průšové, která byla zvolena na stejné kandidátce jako Jakl, nemělo vést k mimořádným volbám. „Po neděli budeme muset vzniklou situaci řešit, nejprve se musím seznámit s tím jak postupovat,“ poznamenala Průšová, která se nečekaně ocitla v čele Vyklantic. „Předpokládám, že na nejbližší schůzi zastupitelstva doplníme z náhradníků počet členů zastupitelstva na sedm a zvolíme nového starostu,“ odhadovala Průšová.

Karel Gott
Hlavním lákadlem Bernard festu je Karel Gott

Ani ona neočekává, že by Jaklovo náhlé úmrtí mělo zásadní dopad na organizaci sobotní turistické akce. Start pochodu Zapomenutými kouty Vysočiny je naplánován na 11 hodinu, už od půl desáté se budou aktéři v kulturním domě prezentovat. „Pro pěší jsme připravili trasy dlouhé 6, 15, 25, 50 a 100 kilometrů, pro cykloturisty okruhy dlouhé 45 a 80 kilometrů,“ upřesnil údaje k pochodu Vladimír Mareš. „Zájem může jako každý rok ovlivnit počasí, tentokrát má být velké horko, ale s tím nic nenaděláme,“ dodal Mareš.