Někteří místní lidé si tuto nemovitost personálně spojují s projektem bioplynové stanice, a proto nabídku prodeje považují za signál definitivního konce bioplynky.

Zástupce investorské firmy Bohemen Grondfonds Petr Němeček to ale vyvrací. „Prodej zámku nemá s bioplynovou stanicí nic společného, je to soukromé vlastnictví jiného subjektu," vysvětluje.

V katastru je za vlastníka označena firma Bohemen Vastgoed. Ačkoli její jednatel je totožný jako u investorské firmy Bohemen Grondfonds, Němeček zdůrazňuje, že firmy mají jiný typ podnikání.

Jako důvod prodeje zámečku pak Němeček zmiňuje to, že v obci nyní panuje vůči některým lidem spojeným s projektem nepřátelská atmosféra. „Počítalo se s tím, že v zámku vznikne základna pro další podnikání. Za této situace ale není důvod dál podnikat," doplňuje zástupce investora.

O vyjádření jsme požádali i iniciátora odporu proti bioplynce Václava Lapáčka. „Zámek je soukromá věc, ale proti bioplynce se postavila většina. Necítím v obci nepřátelskou atmosféru, ale pokud je většina proti, tak by bylo dobré, aby od záměru bioplynky zcela upustili," říká Lapáček.

Podle starostky Jany Bečkové se situace v obci uklidnila loni po předčasných volbách. Tomu ale příliš nenasvědčují třeba nedávné spory o kácení stromů v obci.

Nerezignují

Co se týká bioplynky, vedoucí stavebního odboru pelhřimovského městského úřadu Zdeněk Přech potvrdil, že řízení o umístění stavby bylo zastaveno. Změna územního plánu pozemek „navrátila" ze zamýšlené průmyslové zóny zpět do kategorie orné půdy.
„Zástupci investora byli naposledy na veřejném projednávání změny č. 5. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by investor na záměr rezignoval," doplňuje starostka Bečková. „V projektu bioplynky budeme podnikat další kroky, které by umožnily návrat vynaložených nákladů a úsilí," říká už zmíněný zástupce investora Petr Němeček.

Noví vlastníci

Investorská firma Bohemen Gronfonds už dříve prodala statek ve Vlásenicích-Drbohlavech. Novými vlastníky je více osob s bydlištěm v Nizozemí a Francii.
„Ve statku teď nic není, loni tam byli aspoň nájemníci. Bolí mě z toho srdce, protože jsem tam pracoval. Je to nádherná budova," uvedl Josef Horký z Vlásenic-Drbohlavů.

Smetanovy stopy
Objekt ve stylu moderního klasicismu vznikl na místě tvrze. Má dvě patra a přilehlé křídlo, patří k němu pozemky o rozloze 5,2 hektarů. Bývalého majitele velkostatku Leopolda Srnku navštěvoval mladý Bedřich Smetana. Zámeček dále tvoří domek pro správce, dvě stodoly a špejchar. Čtyřhvězdičkové ubytování nabízí 5 apartmánů, vybavených mj. pračkami a sušičkami – celkem je kapacita 26 hostů. K dispozici je i kuchyň s velkým jídelním stolem a moderním zařízením. V letech 2007-2008 byla nemovitost rekonstruována. Podle informací Deníku se nabízí za víc než 20 milionů korun.
Zdroj: www.century21.cz