Zapojili se totiž do projektu „Česko se hýbe, cvičí a tančí", jehož cílem je boj proti dětské obezitě kvůli nedostatku pohybu.

Před měsícem deset dětí ze ZŠ Osvobození cvičilo na jednom z osmi semifinále, které se konalo také v Praze. „Překvapilo nás, že jsme postoupili," říká Dagmar Měkutová, která jako vedoucí tamního kroužku dětského aerobiku školu do akce zapojila. Sama považuje za velmi důležité, aby si děti už odmalička zkoušely najít nějaký sport nebo pohyb.

Měkutová se s dětmi od třetí do šesté třídy schází každý týden hodinu, ve svém volnu ale cvičí i s dospělými. „Chci, aby v našem kroužku měly šanci všechny děti, nejen ty, kterým to jde," dodává s tím, že škola dětem nabízí i další možnosti, jak se pohybovat.

V celorepublikovém finále mají děti podobně jako v semifinále předvést zhruba dvou- až tříminutové cvičení na hudební skladbu. Mezi účastníky je zájem o aerobik, hip hop, breakdance, ale i country tance. Pelhřimovští si zvolili skladbu Superstar, do června ji ještě chtějí vylepšit. „Je to jedna ze speciálních skladeb pro aerobik, které nemají pauzy," říká cvičitelka. Kostýmy měli cvičenci loni dotvořené z krepového papíru, letos si je vypůjčili, protože šití nových by vyšlo draho.

Nadváha: 15 % dětí

Jak říkají iniciátoři akce, dětská obezita je velkým problémem: týká se 15 procent dětí ve věku 7 až 10 let. Nadváhu pak má polovina dospělých.
„Pravidelný pohyb řadě dnešních dětí chybí. Motivace nacvičit společně se spolužáky krátkou a jednoduchou choreografii na oblíbenou skladbu by mohla dostat do tělocvičny i děti, které by jinak podobnou příležitost nedostaly. Podívaná na Den dětí v pražské O2 Aréně bude stát jistě za to," říká spoluzakladatelka iniciativy Česko se hýbe Jana Havrdová. Projekt chce nejen motivovat děti k pohybu, ale ve spolupráci s učiteli a výživovými poradci podporuje i zdravější výživu ve školách – cílem je větší podíl zeleniny ve školním stravování.