Modernizace školní kuchyně je opravdu nutná. „Opravy jsme plánovali už delší dobu, protože kuchyně opravdu volala po rekonstrukci,“ popsal naléhavost situace ředitel školy Vítězslav Skopal.

Rekonstrukce má dvě části. „Stavební část a gastro technologie vyjdou zhruba na čtrnáct milionů korun. Převážnou část této částky bude tvořit úvěr, ale určitou část bude financovat sama obec,“ prozradil starosta Horní Cerekve Jaroslav Andrle.

S dřívějším ukončením výuky na škole počítají už několik měsíců. „Firma vypracovala stavební harmonogram, na jehož základě jsme žádali o výjimku dřívějšího ukončení školního roku. Učitelé o této skutečnosti věděli od začátku září a přizpůsobili tomu i výuku,“ řekl Skopal a dodal, že výjimka jim byla udělena na šest dní a zbylé čtyři dny tvoří ředitelské volno.

Ilustrační foto.
Humpolecké cyklovýlety už mají svou aplikaci

Zda učitelé stihli probrat všechnu látku, se zjistí až na přelomu května a června. Vypadá to ale, že žádné komplikace nenastanou. „Výuku průběžně řešíme na pedagogických radách, nyní nás jedna čeká tento týden, kde se dozvím, jak jsou jednotlivé třídy na tom. Myslím si ale, že vše bez problémů stíhají,“ usmál se ředitel školy.

Zavření kuchyně s sebou přinese určité komplikace především pro „cizí“ strávníky. „Obvykle vaříme i přes prázdniny, protože si pro obědy chodí i zhruba sto seniorů. Ti si bohužel na nadcházející tři měsíce budou muset zajistit náhradní stravování,“ sdělil Andrle.

Žáci se ale nemusí bát, že by v září zůstali bez obědů. „První dva nebo tři týdnu v září je zajištěna pro žáky a pracovníky školy náhradní dodávka stravy z pelhřimovské jídelny. Dopravu nejspíš zajistí obec, ale to je zatím v jednání,“ dodal Andrle.

V dalších letech by se škola měla dočkat i dalších změn. „Do budoucna bychom rádi ve škole ještě zrekonstruovali tělocvičnu ve staré budově a zmodernizovali speciální učebny na fyziku, chemii, zeměpis a další odborné předměty,“ nastínil starosta plány obce.