Svou vydařenou sezonu stvrdí Hubertovou jízdou, kterou pořádá v Mnichu 
u Kamenice nad Lipou 12. listopadu. „Hubertovu jízdu pořádáme asi podesáté, nejsem si jistá pokolikáté. Většinou přijede okolo pětadvaceti až třiceti jezdců. 
V diváckých řadách je zhruba stejné zastoupení," lákala na divácky velmi oblíbenou exhibici Peterková.

V okrese Pelhřimov je největší a nejnavštěvovanější akcí tohoto typu Hubertova jízda v Proseči pod Křemešníkem. Ta se bude jako obvykle konat poslední říjnovou sobotu, letos tedy 29. října. „Ještě nemáme vše připravené. Zbývá týden 
a organizačně je akce náročná," řekl pořadatel tamní jízdy Zdeněk Hrnčíř. I ten hodnotí letošní jezdeckou sezonu jako velmi slušnou.

Díky delší působnosti je Hubertova jízda v Proseči populárnější. „Jezdců se sjíž-dí přibližně čtyřicet až padesát. Diváků chodí okolo stovky," vysvětlil Hrnčíř.

Kolik závodníků se letos prosečské jízdy účastní, není zatím známé. „Přihlášky nevybíráme, a tak nedokážeme říct, kolik jezdců se zúčastní. Kdo se do startu dostaví a stihne se nahlásit, ten pojede," řekl Hrnčíř 
s tím, že hlavní roli ohledně účasti hraje zejména počasí.
Vzhledem k vysokému zájmu vznikají v Proseči pro zúčastněné určitá opatření. „Koně musí splňovat zadané veterinární podmínky. Jezdci navíc musí mít dostatek zkušeností. Pro začátečníky není naše Hubertova jízda určená," objasnil situaci pořadatel.

Naproti tomu v Mnichu si na své přijdou i začátečníci. „Na nováčky bereme ohled a necháváme je jet vzadu. Dbáme však na to, aby se závodu neúčastnili děti mladší deseti let," vyložila Peterková s tím, že však 
i začátečníci musí disponovat základními zkušenostmi s jízdou.
Program bude na obou místech více než podobný. „Začínáme přivítáním, pak rozdáme účastníkům pentle a po fanfárách se čte slavnostní regule Hubertovy jízdy, která vysvětluje, co se smí a nesmí," vylíčil pořadatel z Proseče.

Následují skoky přes přírodní překážky, při kterých závodníky sleduje master 
a zaznamenává všechny prohřešky.
Posledním bodem programu je takzvaný hon na lišku, kdy jezdci při závěrečném dostihu musí ukořistit liščí ohon.

Na stoupající zájem 
o takto zaměřené akce budou zřejmě reagovat i stáj v Rybníčku nedaleko Pe-hřimova. „Specializujeme se na cvičení koní pro natáčení filmů. Zároveň však zajišťujeme zájmové kroužky 
s koňmi pro děti, jezdecké kurzy nebo pořádáme vyjížďky do přírody," řekla 
k fungování stáje její pracovnice Nela Kyselová.

Své aktivity ale plánují nadále rozšiřovat. „Výhledově bychom tu rádi zřídili jízdárnu a pořádali například i Hubertovu jízdu," ukončila Kyselová.