V Pelhřimově sice vyhrála ČSSD, ale má stejný počet mandátů jako druhá ODS. „Je to Pyrrhovo vítězství. Sice jsme poprvé v novodobé historii města vyhráli, ale situace není jednoznačná a je velmi obtížně říci, jaké budou další kroky," uvedl lídr ČSSD František Kučera s tím, že povolebního vyjednávání se ujal další zvolený zastupitel, hejtman Jiří Běhounek.
Lídr ODS Ladislav Med potvrdil, že jednání s některými stranami už proběhla, ale zatím se řešení nerýsuje. „Preferoval bych větší koalici asi o patnácti mandátech, ale ta se zdá nereálná," doplnil Med s tím, že některé strany se vůči sobě vymezují. To potvrdil i Pavel Hájek ze Změny pro Pelhřimov, která skončila třetí. „Výsledek nás těší o to víc, že jsme začínali kampaň 1. září. Ukázalo, že touha po změně tu je," sdělil.

V Humpolci po pěti mandátech získala hned tři uskupení – vítězné ANO, druhá ČSSD a třetí ODS. I tam budou povolební jednání řešit otázku, kdo s kým po tak těsných výsledcích sestaví případnou koalici. Svou roli tu může sehrát i předvolební napětí mezi ANO a ODS. Zatím to ale podle vyjádření lídra ANO Aleny Štěrbové i lídra ODS Aleny Kukrechtové vypadá, že ANO i ODS jsou nakloněny jednání se všemi zvolenými uskupeními. „Hlavní jednání se budou konat po neděli. V tuto chvíli se na ně připravujeme," sdělila včera Alena Štěrbová. Kukrechtová uvedla, že po zveřejnění výsledků voleb popřála ANO k vítězství. „Do dnešního poledne nám ale neodpověděli. Nyní tedy vyčkáváme, zda se nám jako vítězové ozvou a osloví nás k jednání," dodala. Stávající starosta Jiří Kučera už post obhajovat nebude. „Co vím, tak v Humpolci se na povolebních jednáních ctilo, že vítězný subjekt postaví svého lídra na pozici starosty," podotkla Štěrbová.

Kuriózní situace vznikla v Žirovnici. Dvě politická uskupení, ODS v čele se starostou Milanem Šmídem a SNK vedené místostarostou Jiřím Tůmou, získala navlas stejný počet hlasů – 4 865.
„Nepamatuji se, že by někdy k podobné shodě došlo. I pro nás to bylo překvapení a říkali jsme, jestli někde nedošlo k chybě," komentoval výsledky voleb Milan Šmíd.
Ten dodal, že v sobotu už proběhla povolební jednání se zástupci SNK.
„V podstatě nikdo z nás nevyhrál. Domluvili jsme se, že bychom po volbách pokračovali ve stejné sestavě jako dosud," doplnil starosta.