Je sobota a vodáci se scházejí na tradičním místě pod hrází přehrady Vřesník, ze které se voda upouští horem, aby bylo v řece dost vody.

Do malebného okolí Vřesníka si udělali výlet jak rodiny s dětmi a cyklisté, tak i horolezci, kteří z vrcholu skály u hráze sledují dění dole.

Lodě jsou tu pevné i nafukovací. Letos je tu i hodně dětí, které si oblékají plovací vesty. Skalní vodáci si ještě před zahájením sjeli část řeky nad Vřesníkem a nyní přenášejí lodě kolem hráze.

„Jedeme už od Pihávka (od Rekreačního střediska Želivka – pozn. red.) a hned po sto metrech jsme se převrátili, rozhodila nás jedna větev. Ale voda je teplá. Když ji pak z přehrady pijeme, tak proč bysme se v ní nevykoupali," směje se „mokrá" dvojka Vladimír Veselý a Miroslav Žáček z Humpolce, která se odemykání Želivky účastní už desítky let.

„Líbí se nám pěkná příroda  a to, že se sejdou lidi," odpovídají oba muži na otázku, co je na celé akce nejpřitažlivější. Co se týká samotné řeky, mají prý nejradši závěrečný úsek trasy u Tuklek.

Když mají vodáci připravené náčiní, jdou se podívat na letošní překvapení, kterým je peřej hned po padesáti metrech od nástupu do lodí.

„Generálkuje se tu měření průtoku," vysvětluje důvod jejího vzniku hlavní pořadatel Miloš Němec. Ten jinak dnešní počasí hodnotí jako luxusní. „Pamatuji i rok, kdy tu bylo dvacet čísel sněhu," říká.

Vodáci promýšlejí strategii, jak peřej překonat. „Půl roku nesedíš v lodi, a teď hned tohle!" směje se jeden z mužů. Druhý ho uklidňuje, že stavebníci z řeky vyndali kameny, a tak úraz nehrozí. Shodují se, že se budou držet vlevo.

Břeh u peřeje se stává vděčným diváckým místem. Už je slyšet první „Ahóóój" a vyjíždějí první lodě. Delší lodě při průjezdu překážky škrábou o dno a občas si někdo nabere vodu. Vše se bere s humorem.

Dole v Želivě už vodákům vesele mávají zahrádkáři nebo cyklisté na mostě.  U restaurace konvoj lodí na chvíli zastavuje, pár vodáků vystupuje a převléká se.  „Hele, oni se asi převrátili, pojďte se podívat!" glosují situaci hosté letní zahrádky.