Studenti si na svůj první semestr vybrali dvě témata. „Teď v zimním semestru se studuje Genealogie aneb Hledání předků a Barokní architektura v Čechách. Se studenty se scházíme jednou za čtrnáct dní," řekla ředitelka střediska volného času Miroslava Lisá.

Přednášky zajistila středisku Česká zemědělská univerzita (ČZU) z Prahy. „Jedná se o virtuální univerzitu třetího věku. To znamená, že my jako konzultační středisko ČZU zajistíme přednáškovou místnost a dataprojektor. Přednáška se pak spustí přes internet," vysvětlila Lisá s tím, že pokud mají studenti k přednášce nějaké doplňující dotazy, mají k dispozici e-mail na lektora, který zodpoví otázky na dálku.
Navštěvování univerzity má ale svá pravidla. „Studenti musí mít alespoň osmdesátiprocentní účast na přednáškách a píší průběžný a na konci semestru závěrečný test," uvedla ředitelka.

Ačkoli do úplného konce zimního semestru ještě nějaký čas zbývá, studenti už se domlouvají na tématech přednášek v letním semestru. „Zcela jednoznačně se všichni studující shodli na přednáškách České dějiny a jejich souvislosti. Druhé téma teď volí z Cestování – co jste možná nevěděli, nebo z Umění rané renesance v Itálii," prozradila Lisá.

Do letního semestru se zároveň mohou přihlásit i úplní nováčci. „ČZU nelimituje studium na univerzitě školním rokem. Nastoupit tak do letního semestru mohou i noví studenti. První přednáška nového semestru se bude konat 31. ledna 2017," lákala na studium ředitelka s tím, že zájemci se mohou přijít na přednášku podívat, aby vyhodnotili, zda by o studium měli zájem.

Po absolvování šesti semestrů, tedy tří let na univerzitě, se mohou studenti zúčastnit v Praze slavnostního ceremoniálu. „Pokud někdo absolvuje tři roky studia, může se zúčastnit promoce v aule ČZU v Praze. Tito studenti také získají certifikát," informovala Lisá.

Za jeden semestr si musí studenti zaplatit. „Podle kurzů, které se vyberou, se pohybuje částka za semestr mezi 250 a 300 korunami. Platí se vždy na začátku semestru," pokračovala Lisá.

Univerzita třetího věku je určená zejména seniorům, ale i osobám, které jsou ve věku padesát let a výš a potýkají se například s nezaměstnaností.