Pelhřimovské vinohraní, tak zní název novinky, která se uskuteční ve druhé polovině měsíce v pelhřimovském kulturním domě Máj. „Je to nová akce, takže jsme zvědaví. Bude tam hrát cimbálovka a přijedou samozřejmě zástupci z různých vinařství,“ okomentovala program Vlasta Vlčková z oddělení kultury a cestovního ruchu Kulturního zařízení města Pelhřimov.

Ze známých vinařství se na akci objeví Volařík, Sonberk, Čech, Štěpánek, Plaček, Beneš, Krist či Stávek. Všichni vinaři přivezou nejlepší vína ze svých sklepů.

Atmosféru doladí hned dvě cimbálové skupiny. Návštěvníkům vinohraní se ukáže Modrý cimbál hrající popové a rockové písně. Zpěvák a cimbalista Roman Veverka představí cimbál od lidových a historických písní až po balady a populární hudbu. Na místě zazní skladby také od světových umělců jako jsou U2, Pink Floyd, Sting, Beatles či Elton John.

Jako druhá zazní hudba v podání Cimbálu Primáše z Boleradic. „Chceme těmito písničkami vzdát hold našim předkům, kteří s nimi začínali a končili den, oslavovali hody, příchod nového života, zpívali při sklence vína, odcházeli na vojnu, ale také zpívali svým milým. Každopádně jim píseň sloužila ke zdůraznění okamžiku a zpomalení běhu doby,“ přiblížil smysl muziky Cimbálu Primáše z Boleratic vedoucí souboru Marek Koráb.

Pelhřimovské vinohraní se uskuteční v pátek 20. října od sedmi hodin večer. Vstupenky jsou v prodeji za 150 korun.