Změřit své síly a schopnosti přijede do Počátek patnáct arboristů, neboli odborníků, kteří pečují o stromy v urbanizovaném prostředí, z celé republiky. „Slíbenou účast máme kromě lezců z Vysočiny například také z Brna, Hodonína, Trutnova nebo Vlašimi. Navštíví nás ale i kolegové ze Slovenska,“ vyjmenoval organizátor počáteckých závodů arborista Martin Kott.

V Pelhřimově se uskutečnila Kuličkiáda
V Pelhřimově cvrnkali kuličky děti i dospělí

Stromolezecké závody v Počátkách jsou v Čechách druhé v tomto oboru po Mistrovství České republiky ve stromolezení.

Princip závodu spočívá v napodobení každodenních činností arboristy, kde každý může předvést své umění, ale i inovace ve vybavení a technikách. „Lezec v časovém limitu musí stihnout provést vizuální kontrolu stromu a instalaci výstupového lana pomocí vrhacího sáčku. Po něm vystoupí do koruny, kde musí oblézt čtyři stanoviště, kde simuluje pracovní úkony, jako například řez ruční pilou, teleskopickou pilou, hod větve do terče a chůzi po větvi při jejím minimálním zatížení,“ nastínil Kott úkoly soutěžícího.

Ilustrační foto.
Smrt faráře Marka Šavla zřejmě zůstane záhadou

Dodal také, že měření času se zastaví, když lezec má všechno vybavení odinstalované ze stromu. „Postu rozhodčích se letos ujmou Petr Vlček, Jiří Voda a David Sedlák, kteří se na loňském mistrovství republiky umístili na stupních vítězů. Všichni tři bydlí na Vysočině, což svědčí o úrovni zdejšího stromolezectví,“ řekl s úsměvem Martin Kott.

Stromolezecké závody v Počátkách odstartují stromolezci v 9 hodin ráno.