Mají starostové v okrese chuť pokračovat i po volbách, které budou příští rok?

Pelhřimovský starosta Leopold Bambula říká, že o místo prvního muže se dál ucházet nebude. „Když to chcete dělat poctivě, tak jsou to často i večery a víkendy, a jste u toho uvázaný. To si nechci nijak stěžovat, ale už mám svůj věk a chtěl bych si také víc užít rodiny včetně vnoučat," řekl Bambula, který okresní město vede třetí volební období.

Stejnou dobu je v čele Humpolce i Jiří Kučera. A i on má podobný postoj. „Člověk sice nikdy nemá říkat „nikdy", ale dvanáct let je už dlouhá doba a  také jsem už ve věku – i když jsou tu i další aspekty. Člověk má odhadnout situaci a umět také včas odejít," pravil Kučera, který nevylučuje, že by mohl případně dál být „řadovým" zastupitelem. I on ale už cítí funkci starosty jako omezující, necítí se v ní svobodně.
Další starostové vesměs chtějí pokračovat, pokud budou zvoleni. „Práce na radnici mě naplňuje a myslím, že po osmi letech mám Pacovu stále co přinést. Politik by měl poznat situaci, kdy mu docházejí síly. Já mám stále sil a nápadů dost, na osudu města mi záleží a nehodlám polevovat," avizoval pacovský starosta Lukáš Vlček. Ze zkušeností si odnesl i to, že dobrý politik není ten, kdo je se všemi zadobře a nic nedělá. „Politik se musí chovat slušně, ale nesmí nikomu podlézat a musí hájit veřejný zájem, ač se to často řadě lidí nemusí líbit," dodává Vlček.

Pokud dají lidé v Kamenici nad Lipou znovu důvěru Ivanu Pfaurovi, i on by ve funkci starosty pokračoval. „Máme rozpracované některé projekty, a rádi bychom je dokončili," sdělil tamní starosta.

Další působení ve funkci prvního člověka radnice nevylučuje ani počátecký Karel Štefl. „Když v takovém případě budu moci městu pomoct, tak bych považoval za nezodpovědné nepokračovat dál, zvlášť když je řada věcí rozpracovaná," vysvětlil.

Stejně hovoří i černovický Jan Brožek, který se se Štef-lem shoduje v tom, že práci starosty nelze dělat napůl.
Další období by si podle svých slov ještě „troufl zvládnout" žirovnický starosta Milan Šmíd, který působil i jako poslanec. „Pokud budu živ a  zdráv, rád bych dokončil věci, které připravujeme, ale budou dokončeny později," dodal Šmíd.

„Pokud nenastanou mimořádné okolnosti, pokusím se určitě pokračovat. To, jestli získám hlasy, beru i jako vysvědčení své práce, která mě – zvlášť třeba po nedávné úspěšné kontrole financí města – baví," uvádí hornocerekvický starosta Jaroslav Andrle.
Starostka Červené Řečice Zdeňka Bečková na dotaz s úsměvem reaguje, že je ještě brzo a tuto otázku neřešila. Další angažmá nechává otevřené i novocerekvický muž číslo jedna, Zdeněk Rajdlík. „Kdybych důvěru a podporu lidí získal a cítil ji, tak bych rád pokračoval," upřesňuje.

Starostka Košetic Blanka Veletová s nadhledem říká, že nevíme dne ani hodiny. „Ale pokud se nic nezmění, bude mi sloužit zdraví a bude vstřícná nálada v obci, tak bych hodlala kandidovat," uvádí s tím, že projekty se plánují na delší dobu. „Pokud lidé uznají, že jsem odvedla nějakou práci a ocení to hlasy, tak bych nerada odcházela," dodává.

Zajímavý „test" před svým rozhodnutím ke kandidatuře má starosta Vyskytné Tomáš Koch. „Na jaře bude širší veřejná schůze, kde sdělím, co se povedlo, a co ne, a vyzvu lidi, aby řekli na rovinu, co si o tom myslí. A na základě toho se rozhodnu, zda budu kandidovat," říká Koch s tím, že optimismus ho zatím neopustil.

Ten často může opouštět hlavně starosty nejmenších obcí, kteří „na koleně" řeší nejen rostoucí administrativu, ale i spory mezi lidmi, které právě v malých vsích bývají osobnější a bolestnější.

Tito lidé pak slyší „když to nevezmeš, tak to tu skončí", a tak práci pro obec berou víc jako nutnost než jako volbu.