To láká i čtenáře na Pelhřimovsku. O knihy je takový zájem, že si mnozí své favority předem zamlouvají.
Prodejci se shodují na tom, že celorepubliková akce, která představí patnáct knižních novinek, nejvíce láká stávající zákazníky. „Na Velký knižní čtvrtek se u nás těšíme a těší se na něj i naši stávající zákazníci, kteří jsou vždy zvědaví na nové knižní tituly," popsala své nadšení z nadcházející události Jana Hrušková z Knihkupectví U Hrušky v Pacově na Pelhřimovsku.

Velmi podobně se na akci chystají i knihkupectví v Humpolci a v Pelhřimově, kterým se knižní horečka také nevyhýbá. „Řekl bych, že nejvíce se těší naši pravidelní zákazníci, kteří všechny informace spojené s novinkami bedlivě sledují," prozradil Karel Kratochvíl z humpoleckého Knihkupectví Jana Zábrany, které se do akce zapojuje od jejího prvního ročníku.

Zákazníci chtějí mít naprostou jistotu, že si novinky budou moci zakoupit a rezervují si je dopředu. „V současné době máme rezervace na řadu knih, například od Petry Dvořákové, které začneme ve čtvrtek prodávat," informoval Jiří Dvořák z knihkupectví U Vrány v Pelhřimově.

S podobnou situací se setkávají i v Humpolci. „Rezervace na novinky máme také," potvrdil Kratochvíl. Oba knihkupci zákazníky však ubezpečují, že se nemusejí ničeho obávat, protože svá knihkupectví předzásobili.

Knihkupectví představují patnáct titulů s předstihem na svých facebookových stránkách a tipují, o které knižní novinky bude největší zájem. „Každý rok se to mění a většinou se stává, že nejvíce zaujme úplně jiná kniha, než kterou odhadují vydavatelé," doplnil Dvořák.

„Já osobně se domnívám, že velký zájem bude o knihy Čas mého života, Ach, ty Češky nebo Krkonoše," odtajnil své tipy na nejprodávanější nové tituly v Knihkupectví u Vrány. Podle Dvořáka je i letos velmi těžké předem určit, která kniha bude ta nejprodávanější. „Obecně se ale domnívám, že v poslední době velmi stoupá zájem o české autory, což mě těší," podotkl Dvořák.

Během prvního letošního Velkého knižního čtvrtka se premiérově na prodejní pulty dostane patnáct nových titulů. Knižní novinky jsou ve většině knihkupectví výrazně oddělené od zbylých knih, aby je zájemci snáze našli. Celorepubliková akce, která se těší velké oblibě u čtenářů i samotných knihkupců, již se do ní s radostí zapojují, se poprvé uskutečnila v říjnu roku 2011. Od roku 2013 se navíc pravidelně koná dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Monika Pelíšková