VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Štítném se opět soutěžilo o nejlepší jablečný závin

Štítné – Vezměte partu lidí z jedné vesnice, kteří jsou ochotni spolupracovat, mají dobré nápady a umí si sami ze sebe udělat legraci a osvědčený recept na vydařenou akci je  na světě.

9.12.2012
SDÍLEJ:

Štrůdl open ve ŠtítnémFoto: Deník/Nela Kyselová

Tohoto pravidla se drží i ve Štítném u Žirovnice, kde se v sobotu odpoledne konal již šestý ročník klání Štrúdl open  aneb Zlatá trouba, tedy soutěže o nejlepší jablečný závin.

„Vše začalo tím, že jsme pořádali mikulášské odpoledne pro děti a chtěli jsme, aby se na něm nenudily ani maminky a babičky, tak jsme si řekli, proč ho nespojit se štrúdlovou soutěží," zavzpomínala na vznik, dnes již tradice, předsedkyně štítenského osadního výboru Jana Tušilová.

Záleží hlavně na jablkách

Letos se do klání zapojilo deset „štrúdlařů", jejichž výtvory pod přidělenými čísly hodnotila osmičlenná porota složená z návštěvníků sobotní akce. Soutěžní záviny ochutnávala i čertice, za kterou se přestrojila Martina Knoblochová, která do Štítného jezdí na chalupu.

„Je to těžké rozhodování, všechny štrúdly, co jsme zatím ochutnali jsou moc dobré," nechala se po degustaci prvních pěti kousků slyšet Knoblochová. A co je podle ní zárukou úspěchu pro přípravu chutného závinu? „Myslím, že záleží hlavně na druhu jablek, který použijete," míní Martina Knoblochová.

Všichni porotci chodili ke stolu se soutěžními vzorky vyzbrojeni tužkou a papírem. Jak vysvětlila vedoucí štrúdlové komise Eva Brýnová, úkolem hodnotitelů bylo přiřadit ke každému závinu počet bodů od jednoho do deseti, podle toho, jak jim který štrúdl chutnal. „Pak se body sečtou a tři záviny, které jich dostanou nejvíce, vynesou svým autorům tři první místa," popsala vedoucí komise Brýnová.

Snad děti převezmou tradici

I když v klání jde podle pořadatelů vždy především o to, dobře si pochutnat a pobavit se, na tři vítěze čekají ceny v podobě dárkových balíčků v hodnotě několika set korun. Jeden z nich si před třemi lety odnesla i důchodkyně Marie Brýnová. Ta při pečení jablečného závinu vsází na kynuté těsto.

„Soutěžila jsem celkem dvakrát, jednou jsem vyhrála a podruhé jsem se neumístila. Teď už mě to neláká. Přenechám to těm mladším a chodím se jen dívat," usmála se Marie Brýnová.

A kdo stanul na pomyslné „bedně" pro vítěze letos? Všechny ceny nakonec putovaly k chalupářům z Prahy. První a zároveň třetí místo obsadila Marie Tylová, která soutěžila se dvěma štrúdly. „To je povoleno, ale letos vůbec poprvé se nám stalo, že se oba dva umístily," podotkla Jana Tušilová.

Bronzovou příčku obsadila Liliana Muselová, nejmladší soutěžící, která závin pekla za pomoci babičky. „Doufám, že právě děti jednou štrúdlovou tradici ve Štítném převezmou a nenechají ji zaniknout," uzavřela s přáním Jana Tušilová.

Autor: Nela Kyselová

9.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Portské víno - ilustrační foto.

Víno poteče proudem, cimbálovka bude hrát

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Přibyl zajistil Pacovu únik od dna

Pelhřimovsko – Domácí slavili. Fotbalisté Kamenice před vlastními fanoušky porazili Žirovnici, Pacov si zajistil výhrou nad H. Borovou únik od dna tabulky.

Želiv završil šokující obrat dvěma góly v nastavení

Pelhřimovsko – Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, zpívali už Werich s Voskovcem. Deváté kolo III. třídy to jen potvrdilo. Fotbalisté V. Chyšky prohráli v Humpolci navzdory třígólovému náskoku. Ještě hůře dopadla H. Ves, ta nebodovala přestože vedla už 4:0.

Maraton nedal šanci juniorce Kamenice nad Lipou, vstřelil osm gólů

Pelhřimovsko – Týmy ze špice tabulky Poutník ligy vyhrávaly. Výjimkou byla juniorka Žirovnice, kterou vyloupil Plačkov. Fotbalisté Slavoje tak klesli na šestou příčku.

Střídání na špici. Do vedení jde Nová Cerekev

Pelhřimovsko – Remízy znamenají změnu na špici tabulky IV. třídy. Fotbalisté Vyskytné a Třeště C získali jen po bodu, na první příčku se tak po vítězství nad Rohoznou posunula Nová Cerekev. Prvních bodů v soutěži se dočkaly Hněvkovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení