Třeba v Humpolci skončili s instalací bílých světýlek na sloupech veřejného osvětlení, jež navozují vánoční atmosféru na Horním a Dolním náměstí, v ulicích k náměstím přiléhajících a v některých dalších význačnějších ulicích. Tyto světelné dekorace se rozsvítí na první adventní neděli.

„Letos už máme instalaci světel za sebou, protože vždy musíme hledět na to, jak máme vytížené elektrikáře a jestli se zrovna nechystají na jinou akci. Je lepší si to naplánovat tak, aby se zdobení nenechávalo na poslední chvíli," poznamenal Jaroslav Viktora, ředitel Technických služeb v Humpolci, které se o přípravu vánočních dekorací ve městě starají. Letos prý nachystali na 70 vánočních osvětlení, včetně těch na vánoční stromeček.

Co se týče právě vánočního stromečku, rostou podle slov Jaroslava Vaňkáta z tamního odboru místního hospodářství na Horním náměstí hned dva krásné stromky – jeden malý a jeden větší. „Už asi dva roky zdobíme ten menší. A to ještě spolu s jedním stromečkem v parku Stromovka. Slavnostně je rozsvěcujeme tradičně na čerty a Mikuláše, tedy 5. prosince, a ani letos tomu nebude jinak," doplnil Vaňkát. Ten také dodal, že náklady na montáž a demontáž vánočního osvětlení se pohybují okolo 160 tisíc.

Vánoční řetězy

Jak uvedl starosta Lukáš Vlček, v Pacově preferují decentní vánoční dekorace.

„Soustředíme se především na výzdobu prostoru náměstí, a to vánočními řetězy a několika světelnými prvky. Letos jsme škálu vánočních ozdob lehce doplnili," prozradil Lukáš Vlček s tím, že slavnostní rozsvícení stromečku na náměstí se bude konat už v sobotu 30. listopadu od 17 hodin.

Podle informací od pacovského místostarosty Tomáše Kocoura se letos do nového osvětlení vánočního stromečku v Pacově investovalo 89 tisíc. Loni se prý kupovalo osvětlení na hlohy lemující náměstí, na jehož instalaci letos vynaloží 8 tisíc. Rovněž vánoční stromeček v Jetřichovci bude zdobit nové osvětlení, a to v hodnotě 52 tisíc. Doplnění osvětlení stromečku v Bedřichově vyšlo na téměř 21 tisíc.

V okresním městě pak začali s instalací vánočních světýlek minulý čtvrtek.

„Na některé stromy použijeme světelné řetězy a na sloupy veřejného osvětlení zase světelné ozdoby. Zdobíme hlavně centrum města a také hlavní tahy," řekl Jaroslav Záběhlík z Technických služeb Pelhřimov a dodal, že letos se Pelhřimovští mohou těšit na některé nové dekorace.

„Zatím tedy není rozhodnuto, co konkrétně nakoupíme, ale novinky určitě budou. Na tento nákup máme k dispozici 120 tisíc," doplnil Záběhlík.

Strom ze Salačovy Lhoty

Jako každý rok i tyto Vánoce sháněl Pelhřimov vánoční stromeček k umístění na hlavní náměstí. Tentokrát ho město našlo až v Salačově Lhotě na Pacovsku, kde ho také 26. listopadu odborníci skácejí a Pelhřimovští si ho tak budou moci odvézt s sebou.

Jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno rovněž na první adventní neděli. Na tu Zlatou se pak uskuteční již tradiční vánoční trhy.

Aneta Slavíková