Od 14 hodin v okolí libkovodského pohostinství předváděly týmy dobrovolných hasičů ze vsi i okolí, jak by si poradily s nebezpečnými plameny. To by se od takové soutěže dalo očekávat, ale nebyl to jejich jediný úkol.

Každý sedmičlenný tým povinně doplnil zdravotník, který ale před startem musel ukázat svou brašnu. V nejedné se našel i nepovolený doping v podobě alkoholu. Jeho bohaté zásoby mělo novorychnovské družstvo. „Jak vidíme, právě probíhá degustace zdravotních potřeb," komentoval počínání pořadatele Libora Březiny moderátor soutěže Pavel Hodulík.

Vozit s sebou alkoholické občerstvení přitom nebylo rozhodně třeba. Při požárním útoku hasiče zdržel „retardér", kde si každý musel vypít svého panáka.
Starost o to, aby nenalili někomu, u koho to ještě zakazuje zákon, pořadatelům odpadla. Své občanské průkazy předložili účastníci už před startem. Nestačilo ale, pokud občanku vlastní už alespoň třetím rokem, přihlášení do soutěže měli povoleno jen ti, kdo už ji v peněžence nosí nejméně 20 let.

Za nápadem hasičskou soutěž zorganizovat stojí Libor Březina alias Béďa a Zdeněk Nováček alias Novson. „Už nějakých patnáct let s Novsonem v Libkově Vodě za pomoci ostatních hasičů cvičíme v požárním sportu děti, ale oba už jsme překročili hranici pětatřiceti let a chtěli jsme uspořádat něco pro naše vrstevníky, tak vznikla soutěž O Pohár Novsona a Bédi," vysvětlil Libor Březina.

Ženské družstvo pokořilo muže

Libkovodští hasiči své obci ostudu neudělali, skončili v kategorii mužů jako první. Úplně nejrychlejší i mimo svou kategorii ale bylo jediné kompletně ženské družstvo, které přijelo z Putimova. Dále kromě již zmíněných novorychnovských požárníků soutěžili také hasiči ze Žirovnice a putimovští muži. Zlatým hřebem odpoledne byl útok družstva složeného ze zástupců jednotlivých týmů, ty čekal obzvlášť zákeřný dvojitý retardér.

První ročník se podle Libora Březiny vydařil, nepatrně jej pokazilo jenom to, že se na poslední chvíli z účasti v soutěži omluvilo pět družstev. Zádrhel ale pořadatele ani v nejmenším neodradil a příští rok uspořádají „pohár" znovu.