Některé účastníky soutěže nezastavilo ani špatné počasí. „Zapojily se některé firmy a vytvořily týmy, které i mezi sebou soutěžily. Myslím si, že si o tom lidé hodně povídali a tím i podpořili motivaci pro další ročník. Předpokládám, že příští rok se tak zapojí víc týmů, víc dětí i víc škol, protože letos jsme ocenili ZŠ a MŠ Hořepník. Tam děti utvořily dva týmy a jezdily celý měsíc. Prý i když pršelo,“ pochvalovala si Eva Havlíčková zapálení hořepnických dětí do projektu. Do soutěže Do práce na kole, kdy mohli přihlášení nadšenci také běhat nebo chodit pěšky, se zapojilo sedm týmů a zhruba třicet jednotlivců. „V počtu zapojených lidí do soutěže nejsme úplně nejhorší. Byla tam i města, kde se zapojilo třeba i jen pět osob,“ přemítala Eva Havlíčková.

Cílem soutěže však není jen vyhrát květnové klání, ale vytrvat i do dalších měsíců a také motivovat firmy a instituce, aby své zaměstnance v udržitelných formách dopravy podporovali.

I ti nejmenší soutěžící se zamysleli nad způsobem svého každodenního přesunu do školy či na kroužky. „S dětmi jsme mluvili o tom, jestli je rodiče vozí každý den autem a i děti samy začaly přemýšlet o tom, že často mohou jít pěšky nebo jet na kole,“ poznamenala Eva Havlíčková.

Rekonstrukce Mariánského náměstí v Černovicích.
Rekonstrukce náměstí: Černovičtí si řeknou konkrétní požadavky

Celorepubliková výzva Do práce na kole se letos uskutečnila již po deváté. „Gratulujeme všem zapojeným, kteří bojovali s počasím, kopci a především sami se sebou. Doufáme, že kromě kilometrů v nohách jste pocítili i hodně radosti v srdci. A věříme, že jste na sebe i patřičně hrdí a hlavně, že jezdíte, chodíte a běháte dál,“ řekla Anna Kociánová ze spolku Auto*Mat, který zmíněnou soutěž pořádá.

V rámci celé republiky se do letošní výzvy zapojilo celkem 19 576 účastníků z 2 737 firem a institucí a také 174 studentů a studentek. Aktivní soutěžící celkově najezdili, nachodili a naběhali neuvěřitelných 3 610 235 kilometrů. „Teoreticky jsme ušetřili 465 tun CO2. Chodci a běžci letos představovali 30 procent ze všech účastníků,“ prozradila Anna Kociánová.

Soutěž Do práce na kole pořádá již zmíněný spolek Auto*Mat, který prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Podporuje veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu i rozumné používání aut. Přináší inspiraci z evropských metropolí a aktivizuje lidi k pozitivní proměně ulic a veřejného prostoru. Dohlíží na politiky a efektivní využití veřejných peněz. „Společně s vámi tvoříme město, ve kterém chceme žít,“ doplnila Kociánová.

Výsledky Do práce na kole v okrese

Pravidelnost týmů – formou losování:

1. místo – Pelhřimov frčí

2. místo – Oliver

3. místo – MAS Šipka

Výkonnost jednotlivců – muži a ženy:

1. místo – BINY (1. místo muži)

2. místo – REN (1. místo ženy)

3. místo – LUCA z MEJTA

Běhej do práce:

Ocenění získala Věra Stejskalová

Do školy na kole:

Ocenění získala ZŠ a MŠ Hořepník

Speciální cena Kraje Vysočina – formou losování:

BINY