To, že by se humpolecká zahrádkářská kolonie mohla postupně přeměnit na lokalitu s rodinnými domy, navrhli zpracovatelé územního plánu. „O dalších detailech ale územní plán nemluví. Proto budeme o změnách veřejných prostranství mluvit s lidmi a hledat optimální řešení," řekl místostarosta města Květoslav Namyslo.

Těm, co mají zájem postavit si v zahrádkářské kolonii rodinný domek, chce tak město pomoci. „Sem tam si někdo ze zahrádkářské oblasti rodinný domek postaví, potýká se ale s problémem, že si sám musí vyřešit přívod vody, proudu, a kanalizaci, takže je to takové nekoncepční řešení," nastínil Namyslo problém, který se právě tímto snaží vyřešit.

Navíc v zahrádkářské kolonii jsou momentálně pouze malé uličky mezi zahrádkami, takže v rámci zástavby by se také muselo počítat s komunikací.

Hned první možnost vyjádřit svůj názor, zda tento záměr Humpolečtí vítají, či nikoli, dostanou zájemci v příštím týdnu.

Na veřejném projednání, které se uskuteční v úterý 31. ledna, se budou moci lidé vyjádřit k pěti lokalitám. Jde o zahrádkářskou kolonii V Cípku, zahrádkářskou kolonii v ulici Zahradní a U Kaštanu, velké plochy v Lužické ulici, Okružní ulici a areál bývalých Humpoleckých strojíren. Zájemci mohou na setkání zavítat kdykoliv v době od 15 do 19 hodin. „Vybrali jsme právě tyto lokality, protože jsme chtěli pokrytí rozumně rozptýlit. Prioritně chceme podpořit výstavbu rodinných domů a také chceme upravit lokalitu bývalých humpoleckých strojíren, která je problematická a je hodně blízko centra," vysvětlil humpolecký místostarosta.

Získat potřebné informace od obyvatel města formou sociálně antropologického průzkumu, který zprostředkují studenti a pedagogové Filozofické fakulty Karlovy Univerzity v Praze, se zástupci města pokusí v průběhu února. „Přínos tohoto průzkumu spatřujeme především v tom, že budeme mít možnost hovořit s velkým množstvím osob, které by se možná plánovaných veřejných setkání neúčastnily," ukončil Namyslo.