Sídlí teď v Nádražní ulici za Nemocnicí Počátky. Objekt patří místnímu lékaři Pavlu Heřmánkovi, který má v přízemí zdravotnické středisko.

Šest nových učeben se nachází v prosvětleném patře budovy. „Pacienti pana doktora Heřmánka budou mít zároveň muzikologickou péči, kdy vyslechnou tréninky žáků," okomentoval s nadsázkou sousedství obou účelů budovy hejtman Jiří Běhounek.

Před zahájením za zvuku fanfár nastínil starosta města Karel Štefl historii počátecké školy, která sahá až do padesátých let minulého století.
Řekl, že předchozí sídlo školy v Tyršově ulici dostal po roce 1989 v restituci řád sester boromejek. Město ho od něj chtělo koupit, ale neuspělo, nicméně dál finančně podporovalo opravy objektu.

„Jsem rád, že škola sídlí v nových a větších prostorech. Byť nejsou obecní, věřím, že v nich je zajištěn bezproblémový provoz," zdůraznil Štefl s tím, že žáci se ve škole připravují kvalitně a podílejí se i na kulturním životě města.

Jako doklad výborné výuky zmínil úspěch žákyně Markéty Šimánkové, která vyhrála celorepublikovou soutěž ve hře na akordeon.

Hradní muzikant

Ředitel školy Martin Vaverka vyjádřil naději, že nové prostory se budou líbit žákům, jejich rodičům i pedagogům. Zároveň by byl rád, aby pro děti výuka byla atraktivní. „Chtěl bych, aby naše škola reagovala na tep doby a aby se děti do školy těšily a čerpaly nadšení učitelů," sdělil ředitel školy.
Konkrétní novinkou v Počátkách pak má být vznik malého tanečního dechového orchestru, v němž rytmické nástroje doplňují ty dechové a který už existuje v Kamenici nad Lipou.

„Můj plán je, že zkoušky by začaly i tady v Počátkách a že bych pak obě tělesa sloučil. A takový orchestr, velmi žádaný ze strany žáků, by mohl obstát i v zahraniční konkurenci," doplnil Vaverka, který je sám muzikant a moderátor a působil i v zahraničí, mj. jako vedoucí dechového oddělení v hudební škole v Norimberku. V cizině je podle něj lépe propracovaný systém financování uměleckých škol.

Počet dětí navštěvujících počáteckou pobočku roste a přesáhl stovku, což je třetina všech žáků školy. Celkem má škola patnáct pedagogů.
„Díky volné kapacitě jsem mohl přijmout na menší úvazky pět nových kolegů. Letos je to mimo jiné velmi uznávaný jazzový klavírista Ondřej Kříž nebo první trumpetista Big Bandu Hradní stráže Kamil Brož. Oba sem do Počátek dojíždějí," dodal Vaverka.