Socha českého velikána byla v Humpolci poprvé veřejnosti představena v červnu roku 1937. Jejím autorem je Vincenc Makovský, který totožnou sochu téhož roku vyrobil ještě pro Mělník a Bystřici pod Pernštejnem. „Tomášovi Garrigouvi Masarykovi odhalujeme dnes pomník jako viditelný důkaz vděku a úcty. Skláníme se před jeho životním dílem a děkujeme prozřetelnosti, že vzbudila národu tohoto génia moderní historie, k němuž vděčnost žije a bude žít v srdcích miliónů,“ uvedl v humpolecké kronice 20. června 1937 tehdejší kronikář.

Odhalení sochy bylo pro Humpolec výjimečnou událostí. „Devatenáctého června 1937 byla v předvečer odhalení Akademie ve Spolkovém domě, kde vystupoval dokonce pěvecký sbor Čech a Lech,“ přiblížila ředitelka Turistického informačního centra v Humpolci Marcela Kubíčková.

Počet umírajících ptáků na Vysočině nebude vzrůstat
Počet umírajících ptáků na Vysočině nebude vzrůstat

Pomník, který tvoří socha Tomáše Garrigua Masaryka odlitá z bronzu, vysoká 3 a půl metru a 2,90 metru vysoký podstavec ze Slavníčské žuly, byl postaven na Tyršově náměstí v Humpolci. „Socha se nachází v parčíku před Medovou vilou, kterou navrhoval architekt Josef Gočár,“ popsala Kubíčková.

V roce 1940, tedy tři roky po prvním odhalení pomníku, musela být socha z humpoleckého náměstí odstraněna. Jako ostatní Masarykovy sochy po celé republice, byla po dobu celé druhé světové války uschována, aby ji nacisté nezničili.
Na své místo se socha Masaryka vrátila v roce 1945. Ne na dlouho. Roku 1950 došlo opět k jejímu sundání. Další instalaci Humpolečtí uskutečnili v roce 1968. Za normalizace v roce 1972 byl však pomník potřetí odstraněn.

Na své místo se dlouho schovávaná socha vrátila roku 1990. „Každoročně 17. listopadu se u pomníku schází hrstka lidí a zapalují zde svíčky,“ uzavřela Kubíčková.

Sběr vzorků vody z vodní nádrže Sedlice.
Sedlice má žlutou vodu, hygienici objevili jiné sinice