Podle výpočtů hlásí letos koordinátoři tradiční charitativní sbírky ve většině případů sumu výtěžku oproti minulému roku citelně vyšší.
Jen v Oblastní charitě Pelhřimově to mají přímo naopak. Tříkráloví koledníci odevzdali v Pelhřimově a okolních obcích a městech v celku zhruba o čtrnáct tisíc korun méně. „Kvůli počasí bylo hodně dětí nemocných, takže nám pak spoustu koledníků nepřišlo, a tím pádem jsme neobešli zhruba čtyři oblasti v Pelhřimově," vysvětlila Michala Krejčí z Oblastní charity Pelhřimov, proč je letošní výtěžek právě v této oblasti okresu výrazně nižší.

Pelhřimovští ale nemuseli přispívat pouze do kasiček tříkrálových koledníků, své dary v podobě mincí a bankovek mohli vhodit také do kasiček, které byly umístěné v kostele svatého Bartoloměje a v kostele Nejsvětější Trojice na Křemešníku. Na obou místech věnovali věřící celkem 18 282 korun.

Vybrané peníze půjdou na podporu služeb, které pelhřimovská oblastní charita poskytuje. „Předpokládáme, že nejvíce prostředků z letošní sbírky využijeme v domácí hospicové péči Iris, kterou Oblastní charita Pelhřimov poskytuje," prozradila Michala Krejčí.
O třináct tisíc korun více se letos podařilo vybrat tříkrálovým koledníkům na Pacovsku. „Díky dospělé skupince koledníků z Obrataně, kteří se sami přihlásili, že nám se sbírkou pomohou, se sbírka po několika letech právě v Obratani opět uskutečnila," pochvalovala si Alena Kokešová, koordinátorka Tříkrálové sbírky na Pacovsku.

Pracovníci tamní farní charity tak během uplynulého úterý spočítali, že koledníkům s korunami na hlavách, kteří se vydali do ulic letos, se podařilo vybrat celkem 129 109 korun. „Část, konkrétně pětašedesát procent z výnosu, použijeme na provoz pečovatelské služby a na podporu Centra sociálních služeb Lukavec," řekla Kokešová.

I na Kamenicku letos koledníci vybrali víc než loni.

Konkrétní rozdíl mezi výtěžkem z Tříkrálové sbírky v loňském a letošním roce je zhruba 23 tisíc korun.

Celkový součet ze všech 45 kasiček, které koledníci nosili od domu k domu v Kamenici nad Lipou a okolních obcích i městech při letošní sbírce tří králů, která se právě v těchto místech uskutečnila během mrazivé soboty 7. ledna, je 205 542 korun. „Řekla bych, že Kamenici jsme prošli důkladněji. Výtěžek byl ale taky vyšší díky nové skupince místních lidí v Křeči. Lidé ale určitě byli vstřícnější," řekla Jitka Koubová, ředitelka Farní charity Kamenice nad Lipou.

Lidé, kteří vhodili mince a bankovky do kasiček tří králů v Humpolci, letos přispěli přibližně o šest tisíc korun více než v minulém roce. Celková částka výtěžku charitativní sbírky v Humpolci činí 154 403 korun. „I když bylo mrazivé počasí, skupinek koledníků bylo v Humpolci více než loni. Celkem jich vyrazilo do ulic 26, v loňském roce koledovalo 24 skupinek tří králů," přemítala mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod Aneta Slavíková. Výsledky Tříkrálové sbírky z obcí kolem Humpolce budou pracovníci Oblastní charity Humpolec znát až v příštím týdnu.

Vybrané peníze na Havlíčkobrodsku a Humpolecku opět pomohou především lidem z regionu, kteří se ocitli v těžké životní situaci. „Letos tyto peníze přispějí na rozšíření nabídky půjčovny kompenzačních a rehabilitačních pomůcek v Havlíčkově Brodě a v Humpolci," informovala Slavíková.

Dodala také, že vybrané peníze mimo jiné podpoří i poskytování různých druhů terapií, jako je například canisterapie či hipoterapie.

Tříkrálové součty

Oblastní charita Pelhřimov: 632 602 korun
Farní charita Kamenice nad Lipou: 205 542 korun
Farní charita Pacov: 129 109 korun
Oblastní charita Havlíčkův Brod – samotný Humpolec (bez okolních obcí, v nichž pořádala Tříkrálovou sbírku havlíčkobrodská oblastní charita): 154 403 korun
Celkem: 1 121 656 korun