V roce 2012, kdy se tato akce konala úplně poprvé, se jí zúčastnily celkem tři taneční skupiny, letos se jejich počet navýšil na jedenáct. „Původním záměrem této akce bylo prezentovat to, co se děti během roku naučily. Vystoupení bylo pouze jedno veřejné, a to především pro rodiče, a divadlo se ani celé nezaplnilo," podotkl k začátkům
Taneční akademie ředitel Danceartu Václav Žoudlík.

S postupem času se ale množství těchto přehlídek zvýšilo. „Třetí rok jsme přidali vystoupení a program doplnili ještě například 
o hudební kulisu v podobě Terezy Fantové & Staff. Místa v hledišti ale stále ještě zbývala. Po zkušenosti z minulého roku jsme díky velkému zájmu letos udělali již tři odpolední vystoupení, která jsou téměř vyprodaná," hodnotil zájem ze strany návštěvníků Žoudlík.

Aby toho nebylo málo, možnost zhlédnout tento program měli i žáci některých tříd základních 
a středních škol na Pelhřimovsku. Dopolední vystoupení byla přizpůsobená žákům, program byl kratší než představení odpolední. „Dopolední představení nezahrnovala naše nejmenší, neboť by to bylo nejen náročné pro ně, ale i pro diváky. O to víc jsme se snažili zapojit publikum, aby reagovalo na podněty a z celé akademie si odneslo i nějaké nové poznatky a vědomosti," řekl Žoudlík.

Dodal, že odpolední akademie byla delší. „Kromě nejmladších tanečníků, juniorů a mládeže, vystoupili, stejně jako už minulý rok, tanečnice z kurzu latiny 
pro ženy Ladies, které měli k ruce i vizážistku Lenku Pechovou," okomentoval náplň jednotlivých bloků sám ředitel.

Důležitou součástí náročného třídenního procesu byla i starost o účinkující 
a zázemí. „Během prvního ročníku jsme vše koordinovali ve dvou lidech, maximálně ve třech, při letošním pátém ročníku už každá skupina měla svého vedoucího, který za ni zodpovídal," uvedl Žoudlík.

Novinkou pátého ročníku byla i výpomoc kadeřnic ze Středního odborného učiliště v Pelhřimově, které se postaraly o účesy jednotlivých tanečnic, a školený zdravotník. „Z pozice pořadatele jsem velmi mile překvapen, vše klapalo jak švýcarské hodinky," dodal včera po skončení akce s úsměvem Václav Žoudlík.

Tanečníkům po této akci nastává období volna. Ti, kteří si chtějí své znalosti prohloubit i během prázdnit, mají možnost kdykoliv individuálně trénovat.

Do koloběhu se všichni zpět dostanou už během srpna. To je totiž čeká soustředění v podobě letního DanceartCampu, který je opět připraví na novou taneční sezonu.

Taneční centrum Danceart by se rádo dále specializovalo především na latinu a standard, též by ale chtělo zahrnout do své náplně i větší množství externích lektorů. Tak tomu bylo i letos, kdy tanečníci mohli rozhýbat svá těla na různých workshopech ve stylu street dance nebo zkvalitnit techniku s pomocí baletu 
a moderny.

Ochuzena nebude ani veřejnost, neboť se na podzim chystá opětovné spuštění Pelhřimovských tančíren.

Dominika Benešová