V prostorách tělocvičen Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov se od neděle soustřeďují příznivci tance. „Letos máme v Pelhřimově kurzy moderního a jazzového tance a klasického baletu. To jak pro začátečníky, tak pro pokročilé,“ informoval organizátor letní školy Jindřich Hes mladší.

Výuka klasického baletu je v rámci dětského tanečního tábora určena i nejmladším účastníkům. „Už sem jezdím asi patnáct let a takhle malé děti jsme tu ještě neměli. Dopoledne mají vždy nějaký klasický táborový program, odpoledne se věnují tanci v několika blocích,“ pověděla lektorka Iva Musilová, která působí na taneční konzervatoři v Brně.

Děti zvládají soustředění s naprostou grácií. „Většinou se jedná o moderní gymnastky, nebo o děti ze street dance skupin, které jsou na pohyb zvyklé, takže únavu zatím nepociťují,“ dodala Musilová.

Ilustrační foto.
Výluka na železnici se dotýká i okraje Pelhřimovska

Školu si pochvalují i samotní tanečníci. „Letos jsme se přihlásily na balet, ten jsme nikdy nezkoušely a moderně se věnujeme od tří let. Už jsme absolvovaly několik tanečních soustředění, ale tady se nám moc líbí. Lektoři jsou moc hodní a baví nás to,“ prozradily dvě jedenáctileté tanečnice.

Kromě bývalé členky baletního souboru Národního divadla v Brně Ivy Musilové je další ozdobou letní taneční školy i baletní mistr Václav Janeček. Ten se nově stal vedoucím taneční fakulty Akademie múzických věd v Praze. V neposlední řadě je nedílnou součástí i choreograf David Strnad, který mimo jiné působí jako pedagog muzikálového herectví.

Tanečníci budou moci vlnit své boky až do pátečního večera, kdy jejich týdenní snažení zakončí každá skupina závěrečným vystoupením. Během soboty se letní prázdninová škola tance přesune na dva týdny do nedaleké Třeště. Tam kromě výuky standardních tanců přivezou organizátoři i lekce salsy, bachaty, zouku, či latiny pro ženy.

Na mostě nad říčkou Bělou bylo opět rušno.
OBRAZEM: Děti ze zahraničí přispěly k rozšíření přítoků říčky Bělé