Na upravené kruhové návsi s nádrží stojí i nenápadná budova obecního úřadu. Uvnitř je malá, ale útulná místnost – pro tři voliče najednou už tu může vznikat tlačenice. Každopádně tu vládne dobrá nálada. Komisi tvoří čtyři mladí muži, kteří se tu nenudí a se smíchem odpovídají, že ženské jim zde nijak nechybí. Jen pro zajímavost – starosta a také člen volební komise Martin Rod dodává, že ve vsi se poslední dobou kupodivu rodí samé holky.

Komisaři s každým příchozím prohodí pár slov a jako správní chlapi mají jako kulisu puštěnou rockovou muziku a večer se těší na tatarský biftek s topinkami. S přípravou pomůže starostova žena.

Čím si starosta vysvětluje tak vysoký výsledek pro Schwarzenberga? „Tady byla vždycky silná pravice. Možná je to tím, že je tu hodně soukromých zemědělců na gruntech a podnikatelů, kteří si chtějí peníze vydělat sami a nečekají, že je dostanou od státu," říká Martin Rod, který odhaduje, že „kníže" tu zvítězí i v druhém kole. To se mimochodem v sobotu potvrdilo a obec opět byla na okrese v podpoře Schwarzenberga první – oproti 40 procentům v prvním kole teď získal 70 procent.  Kuriózní je, že jiná Proseč, ta u Humpolce, získala ve druhém kole nejvíc hlasů na okrese pro Zemana – a to 98 procent.

Podle starosty Roda ale volby Proseč nerozdělují, nanejvýš se lidé s různými názory popichují. Jak totiž dodává, sousedé tu jinak drží pohromadě: „Když se v hospodě na něco svolá brigáda, tak přijde vždycky hodně lidí." Letos chtějí v Proseči dodělat hřiště na volejbal a další sporty. A mohou se pochlubit také školou, přestavěnou na kulturní dům, kde se pořádají plesy.

#flash|https://g.denik.cz/27/a3/280113volby2.jpg|400|300|SDOX#