Událost, která si našla své místo právě ve Lhotě-Vlasenici, začala již minulé pondělí, ovšem ještě před samotným tvořením si část umělců musela vybrat vhodný materiál v kamenolomu v Panských Dubenkách u Telče na Jihlavsku. „Minulou středu se kameny převážely a ve čtvrtek začali sochaři pracovat," zmínil starosta obce Milan Houška.

Právě on je jedním 
z hlavních iniciátorů myšlenky pořádání sochařského symposia na Vysočině. Na svědomí ji má také jeho spolužačka ze základní školy Alena Matějka. Ta v současnosti patří k uznávaným sklářům a sochařům a samozřejmě je také stálicí vlasenického symposia, a to spolu se svým manželem Larsem Widenfalkem.

I díky této akci vzniká ve vesnici unikátní arboretum, takzvaná Magická zahrada, 
v níž jsou umístěny sochy, které se na symposiu rodí.

Starosta Houška dodal, 
že do budoucna by rádi vykoupili další pozemky, které navazují na první část Magické zahrady. „Chtěli bychom ji rozšířit a s pořádáním symposií pokračovat dál, pokud nám to okolnosti dovolí," podotkl Houška.

TVOŘENÍ BUDE NYNÍ, VERNISÁŽ AŽ ZA TÝDEN

Vzápětí zmínil, že se informace o sochařském arboretu dostávají stále více do povědomí lidí i z jiných koutů republiky. „Jsme malá obec a díky symposiu se 
o nás dozvídá stále více lidí. Řekl bych, že návštěvníků na symposiu rok od roku přibývá. A nejen na symposiu. Loni po jeho skončení 
k nám cestovali turisté, kteří cíleně hledali právě Magickou zahradu. I letos na jaře jich u nás pár bylo 
s tím, že si přijeli prohlédnout arboretum," vylíčil vlasenický starosta.

Houška také upozornil 
na jedinou, dle jeho slov ovšem podstatnou novinku letošního ročníku. „Vernisáž výstavy nových soch letos oddělíme od akce zvané Vlasenické tvoření. To plánujeme na tuto sobotu, vernisáž se uskuteční o týden později," poznamenal starosta.

Díky tomu se návštěvníci Vlasenického tvoření budou moci ještě podívat na umělce přímo při práci. To loni nemohli, neboť tvoření i vernisáž společně vyplnily poslední srpnovou sobotu. „Kdo bude mít zájem, bude se moci sochařů i na něco zeptat. Na místě budou tlumočníci," doplnil Houška.

Ke zmíněné dvojici umělců se letos přidali také Alessandro Pavone (Itálie), John Bizas (Řecko/Itálie), Karel Holub a Karin van Ommeren (Nizozemsko).