Projekt má na svědomí spolek Dlouhá cesta. Ten spolupracuje s Oblastní charitou Pelhřimov, která zajistila i doprovodný program. „Úvodního slova se ujme jedna z kolegyň a organizátorek projektu Zapalme svíčku," řekla pracovnice Oblastní charity Pelhřimov a koordinátorka akce Veronika Kovářová. „K příchozím promluví i jedna maminka, která má zkušenosti s bolestnou ztrátou dítěte. O duchovní slovo se postará vikář Vítězslav Holý," pokračovala Kovářová.

Večerem také zazní hudební vystoupení žákůz pelhřimovské základní umělecké školy.

Kvůli prozatím krátkému působení v Pelhřimově promluví vikář na akci poprvé. „Na podobné akci jsem se předtím nepodílel, takže je to pro mě premiéra. S pelhřimovskou Charitou už však zkušenosti mám a myslím, že naše dosavadní společné působení je ku prospěchu věci," řekl vikář Vítězslav Holý.

Projekt v Pelhřimově podpořil i zástup partnerů, který Charitě poskytl prostředky na propagaci a uskutečnění. „Od obchodního řetězce Billa jsme dostali finanční dar ve výši dva tisíce korun. Tyto peníze využijeme na nákup svíček a občerstvení pro účastníky," vysvětlila Kovářová.

Na akci má svůj podíl také město. „Díky spolupráci s kulturním zařízením města Pelhřimova máme pro tuto příležitost zajištěný levnější pronájem kostela Kalvárie. Zdarma nám pak pomohla Nová tiskárna Pelhřimov, která měla na starosti tisk propagačního materiálu. Bez nároku na honorář vystoupí i hudebníci z umělecké školy," jmenovala pomocníky koordinátorka akce.

Loňský premiérový ročník se setkal s pozitivními ohla-sy. „Myslíme si, že zavzpomínat přišlo v minulém roce přibližně osmdesát až sto lidí. Zpětně nás pak lidé chválili ať už osobně, nebo na našem Facebooku," vzpomínala Kovářová.

Akci navštívilo také několik lidí, kteří nemají zkušenosti se ztrátou dítěte.

„Někteří ze zúčastněných v loňském roce zavítali do kostela ne proto, že se vyrovnávají se smrtí svého dítěte, ale aby podpořili projekt jako takový," dodala Veronika Kovářová.

Zapalme svíčku připadá na druhou prosincovou neděli, což je Světový den památky zesnulých dětí.