Hlasovat je možno do 22. května a vybírat mohou milovníci studánek i přírody obecně ze tří nominací. „V letošním roce je asi nejméně navržených studánek za dobu trvání ankety, přesto studánky Škudlinka, U rybníka Zimostráz a Ve šráfu představují zajímavá místa, která si pozornost zaslouží,“ řekl k nominacím organizátor ankety Pavel Koubek.

Hlasování bylo tradičně spuštěno u příležitosti Dne Země. Studánka Vysočiny získá tabulku s označením a navrhovatel vítězné studánky knihu o čem jiném, než o studánkách. Anketu vyhlásilo u příležitosti světového Dne vody již pojedenácté Občanské sdružení Zelené srdce, které tak chce přispět k propagaci těchto pozapomenutých zdrojů čisté vody a zajímavých míst naší přírody opředených mnoha pověstmi.

Nominované studánky

Studánka Ve šráfu na Javořici
Navrhl: Radek Vondrák
Studánku nemůžete minout, půjdete-li po zelené turistické značce od Velkého Pařezitého rybníka na vrchol Javořice. Přibližně půl kilometru pod vrcholem Vám nabídne místo k odpočinku kamenodřevěná studánka s lavicí a jezírkem, ve kterém rostou vodní rostliny a při troše štěstí zde můžete zpozorovat i nějakého obojživelníka. Studánka se nachází v nadmořské výšce téměř 800 metrů nad mořem a je tak jednou z nejvýše položených pramenů na Vysočině. Foto studánky s jezírkem a lavičkou je aktuální z 19. dubna, kdy byl vrchol hory pěkně pocukrován.

Studánka U rybníka Zimostráz u Suché u Jihlavy
Navrhl: Jiří Zimola
Lesní studánka , která se nachází v chatové oblasti u rybníka Zimostráz. Z obce Suchá u Jihlavy se vydáme po žluté turistické značce k rybníku Zimostráz, po 2 km narazíme na cestu, která vede z obce Beranovec, zde se dáme vlevo a asi po 250 m dojdeme k posezení u Zimostráze. Zde vpravo dojdeme po 100 m ke studánce, která je nádherně zastřešená, výtok pramene je trubkou ve skruži, dno písčité, koryto od studánky je obklopené kameny. Voda čistá a podle místních chatařů je i pitná, snadná přístupová cesta, dřevěné posezení. V okolí je bujná vegetace, nad výtokem jsou dva barevné hrníčky, je v péči místních chatařů.

Studánka Škudlinka u Pavlova u Ledče nad Sázavou
Navrhl: Jaroslav Kněžíček
Lesní studánka, nachází se u Pavlova u Ledče nad Sázavou, kousek za záchranou stanicí. Ještě nedávno byl v místě studánky jenom pramen zarostlý v kapradí. Pramen se nachází pod kopcem, který se odedávna nazývá Na Škudlině. V okolí jemnoho pramínků, mnoho studánek a také lesních strašidýlek. Studánky nesou různá jména Zázračná, Stříbrná, Lesních skřítků a další. A jak to bylo se Škudlinkou? V lesích kolem Ledče nad Sázavou se o svoje pramínky starali vždy lesní skřítci. Udržovali pramínky a studánky, aby se pocestní a zvířátka mohli napít. Studánka má zajímavou historii a váže se k ní pověst. Nechte si vyprávět, proč se pramínek stále schovává pod kapradím a podmáčí louku pod kopcem. Teprve až v roce 2014 kolem něj postavili kamennou studánku ochránci přírody z Jihlavy. Vnitřní rozměr studánky je 90x90 cm, vnější rozměr dle stříšky je 140x100x90 cm, dno kamenné, odtok vody obstarává novodurová trubka, hloubka cca 25 cm, v okolí bujná vegetace, v roce 2015 dostala studánka, aby zůstala čistá, i nádhernou stříšku, kterou zhotovil truhlář Karel Hobza, člen KČT Bedřichov Jihlava a ČSOP ZO 59/11 Jihlava. MOPíci – mladí ochránci přírody ji pokřtili jménem Škudlinka. Je v péči MOP ČSOP ZO 59/11 Jihlava, voda dobrá, okolí je upravené. Jak se k ní dostanete? Když projdete záchrannou stanicí, pokračujete směrem k Nezdínské studánce, kolem vily. Za vilou se cesta rozděluje, jedna cesta vede lesem kolem studánky z pravé strany, takže pod vzrostlými smrky ji hledejte vlevo, cca 7 m pod cestou. Po cestě půjdete nad ní, stříška je vidět z daleka a tak ji neminete. Druhá cesta vede mokrou loukou a úvozem kolem studánky z levé strany, a tak je ji potřeba hledat v kapradí na pravé straně, cca 5 m od cesty. (red)