Lidé přišli na program tří regionálních kapel v obvyklém počtu. „Lidé se scházejí, je jich zhruba stejně jako v minulých letech,“ odhadoval přímo na místě v době, kdy hrála první z trojice pozvaných kapel, ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova Martin Ecler.

V odhadu se nemýlil, návštěvnost nakonec neznehodnotila ani přeháňka, která nad město dorazila.

Pravdou ovšem bylo, že někteří museli přijít jinudy než obvykle. Jiní si cestu zkrátili a na tvrdou muziku dorazili přes staveniště, které kulturní dům od jara obklopuje hned za tří stran. „Bylo to letos trochu složitější, ale řešitelné,“ říkala Martina Brávková, jedna z návštěvnic festiválku.

A připustila, že se projevilo i to, že se na rockovou akci chodí přece jen v jiném oblečení a hlavně obutí než třeba na plesy nebo do tanečních, což jsou akce, kterým pelhřimovský kulturní dům poskytuje zázemí v jiné části roku. „V lodičkách by to dneska úplně jednoduché nebylo,“ dodala návštěvnice sobotní akce.

Zatímco v letním období je akcí přímo v kulturním domě Máj (nebo před jeho vchodem) méně, než od podzimu do jara, návštěvnost nedalekého kina Vesmír stavební práce, absence obslužného parkoviště i nevyhnutelné uzavírky přístupových chodníků přece jen poznamenaly. „Kino nemá prázdniny, tam je o něco menší návštěvnost, která může být způsobena stavebními pracemi v jeho blízkosti, patrná,“ přiznal Ecler.

První počátecké pivní slavnosti.
U piva bavil Železný Zekon, Abraxas zastavil déšť

Podle něho ale minulé měsíce prozradily i něco o lidech, kteří tvoří návštěvnickou obce kulturních akcí ve městě. „Lidé jsou zvyklí všude dojet autem, jít kus cesty pěšky je pro ně problém,“ všiml si Martin Ecler.

Podobně vnímá dopad stavebních prací i Martina Brávková. „Kdo chce do kina nebo na takovou akci přijít, tak si cestu najde. Kdo je zvyklý, že všude zaparkuje, ten má letos v létě v této části Pelhřimova problém,“ doplnila návštěvnice Malého rockového festivalu.

Problém, který ale řeší jinak místní, a jinak ti, kteří za kulturou do Pelhřimova dojíždějí.

Organizátoři kulturních akcí počítali, že stavební práce mohou mít na návštěvnost během letošního léta negativní dopad. Zavedený rozsah programu ale kvůli tomu nikterak neomezovali. „Připravili jsme všechno jako v předešlých letech, před kulturním domem také letos pořádáme představení pro děti,“ ujistil Martin Ecler. „Ale samozřejmě, že se těšíme, až práce skončí, staveniště mezi Májem a kinem zmizí, parkoviště se obnoví a po prázdninách se všechno vrátí do obvyklých kolejí,“ dodal.