Okolí zmíněného hřbitova, které je v těchto dnech díky zítřejšímu svátku zesnulých častěji navštěvované, opravila obec díky dotacím. „Jak nám vyšly dotace od Ministerstva zemědělství, řekla jsem si, že bychom mohli opravit hřbitov. Ráda zvelebuji a myslím právě 
i na toto místo, protože jednou přijde čas, kdy tady budeme také ležet," řekla starostka Hojovic Ludmila Pavlíková.

Hřbitovní zeď už ale určité opravy přeci jen potřebovala. „Zeď kolem hřbitova
v havarijním stavu nebyla, ale na některých místech 
se loupala, byla popraskaná, měla vypadané cihly a celkově už byla vzhledově nehezká," popsala tamní starostka nedávný stav hřbitovní zdi v Hojovicích s tím, že v roce 2000 nechala na hřbitově zrestaurovat nový kříž.

Již vyjmenované objekty či části hřbitova začali dělníci opravovat v letních měsících. „Opravy hřbitova trvaly celkem zhruba dva měsíce," dodala Pavlíková.

Opravy se v minulých měsících dočkala i tamní márnice, která však není ve vlastnictví obce. „Márnice u hřbitova patří římskokatolické farnosti, která spadá pod českobudějovickou diecézi. I přesto jsme ji ale opravili. Chtěli jsme, aby její zdi nebyly oprýskané,
a hřbitov i jeho okolí tak bylo pěkné," informovala Ludmila Pavlíková.

Kompletně opravený hojovický hřbitov mohli místní, ale i ostatní návštěvníci obce obdivovat začátkem září.

Celkové opravy na hojovickém hřbitově vyšly zhruba na 360 tisíc korun. „Na opravu hřbitova jsme z dotace dostali 249 tisíc korun. Zbytek, cože je zhruba 111 tisíc korun, zaplatila obec," prozradila starostka.

Naopak pelhřimovský hřbitov větší opravy v blízké budoucnosti nečekají. „Údržbu hřbitova děláme
v podstatě průběžně. Prostředky na tyto opravy získáváme každoročně z rozpočtu města," sdělil Jaroslav Záběhlík z Technických služeb města Pelhřimov.

Dodal také, že poslední velká údržba, co se pelhřimovského hřbitova týče, se dotkla především tamní zeleně. „K většímu ošetření především starších a větších stromů došlo v roce 2013 a 2014 se pokračovalo se stromy před hřbitovem," informoval Jaroslav Záběhlík.


Ludmila Hrobská z Pelhřimova si stav hřbitovů, které navštěvuje, docela pochvaluje. „Myslím si, že hřbitovy jsou v docela dobrém stavu, je to přiměřené," řekla Hrobská s tím, že pozůstalí si v dnešní době hledí hrobů čím dál víc.