Komunitní dům nabídne penzistům, zřejmě už od 1. dubna příštího roku, 11 bytů s tím, že dva z nich budou vhodné pro dvoučlennou domácnost. „Nakonec ale i další tři byty budou velikostně vhodné pro dvojici. Uvidíme tedy jak velký bude zájem a podle toho bychom byty uzpůsobili,“ informoval starosta Žirovnice Milan Šmíd.

Ten také prozradil, že příliš velký zájem o nové byty ze strany Žirovnických a obyvatel místních částí neočekává. „Byty v žirovnickém domě s pečovatelskou službou máme obsazené a nevedeme žádný pořadník nad rámec jeho kapacity. Takže když to budu brát podle toho, tak neočekávám nějaký velký zájem. Na druhou stranu se celá řada lidí na nové byty ptá a je pravda, že toto bydlení bude zase kvalitativně trochu jiné než máme teď v pečovatelském domě,“ přemítal Milan Šmíd.
Zájemci se budou moci hlásit prostřednictvím podatelny tamního městského úřadu od 1. listopadu. „A aby se všichni mohli na vlastní oči přesvědčit, jak interiéry domu vypadají, budeme během ledna organizovat den otevřených dveří,“ pokračoval žirovnický starosta Milan Šmíd. Budoucí nájemníky ale v jejich novém bezbariérovém domově nečekají „pouze“ byty, které jsou velké přibližně 40 metrů čtverečních, ale i další prostory, které budou moci společně využívat.

Oprava kašny bude hotová do dvou týdnu.
OBRAZEM: Kašna v Nové Cerekvi se pomalu navrací do centra dění

Jedná se například o zahradu, která bude na jaře upravena pro další aktivity seniorů, a to jak pohybové, pěstitelské nebo relaxační.

V zahradním objektu bude mimo jiné také letní kuchyň přístupná zájemcům z řad seniorů. „Kuchyň bude i s venkovním posezením, které budou moci senioři využívat například k různým společným akcím nebo i pro setkání s rodinou,“ nastínil Šmíd.

Dodal také, že v prostorách bývalé půdy vznikl klub seniorů. „Jde o dvě klubovny, které včetně zázemí vytváří kvalitní podmínky pro další aktivity nejen seniorů. V případě zájmu bude pak pečovatelská služba zajišťovat pro seniory další služby, které jim usnadní pobyt,“ ukončil.

Ilustrační snímek.
Podnikatelská obec na Vysočině se dozví jména svých favoritů