Na vozovkách v kraji leželo od ráno do tří centimetrů sněhu a teploty se pohybovaly kolem nuly. Silničáři vyjeli se sypači. Na hlavním tahu I/38 z Jihlavy na Stonařov a Štoky museli shrnovat sníh s traktory a radlicemi.

Od páté hodiny ranní přijali policisté oznámení o devíti dopravních nehodách. Jedná se zejména o havárie vozidel, mezi nimiž je i nehoda autobusu u obce Vyskytná, jehož řidič sjel do příkopu. Ke střetu tří vozidel došlo u obce Opatov, kde došlo ke zranění dvou osob.

"Je nutné, aby řidiči přizpůsobili rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, věnovali se plně řízení a dodržovali bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Je také důležité, aby dbali zvýšené opatrnosti, byli trpěliví a ohleduplní," řekla mluvčí policie v Kraji Vysočina Jana Kroutilová.

Zahrádkáře trápí ranní mrazy, které poškozují květy stromů.
Mrazy trvale poškodily třešně, ořešáky i zeleninu

Od páteční páté hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u více než třiceti událostí v souvislosti s počasím. „Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu," uvedla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová. Nejvíce případů bylo na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. Zásah hasičů byl nutný například u Černovic, Milotic nebo u Zhoře. Na Havlíčkobrodsku se to týkalo silnic u Krásné Hory, Horní Lhotky, Veliké nebo Jedlé. Některé silnice zůstaly kvůli popadaným stromům zcela neprůjezdné.

Z příkopů vyprošťovali hasiči zapadlá auta u Čechova na Třebíčsku nebo Zhoře na Jihlavsku. K nehodě dvou osobních vozidel a dodávky došlo u Opatova na Jihlavsku. „Při této nehodě se zranila jedna osoba," dodala mluvčí.

Přestože se v pátek mírně oteplí, déšť se sněhem hlásí meteorologové i na sobotu, zvláště ve vyšších polohách.