Po týdenní odmlce si chřipka vyžádala už jedenáctý lidský život na Vysočině, v Třebíči v minulém týdnu podlehl nemoci sedmasedmdesátiletý muž. Druhý závažný případ onemocnění byl v uplynulém týdnu hlášen z Jihlavy, muž ročníku narození 1954 přežil.

S nástupem nového týdne už neplatí na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku nikde zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii, na žádné škole nejsou chřipkové prázdniny.

V rámci Vysočiny klesla nemocnost po předchozím sezonním maximu o jedno procento na 1518 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. „Nemocnost stagnuje, pokles počtu nemocných je nepatrný. Do ordinací stále chodí pacienti s pravou chřipkou," poznamenala k vývoji nemocnosti krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

Na Pelhřimovsku klesla v minulém týdnu nemocnost o devět procent na 1439 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel, na Havlíčkobrodsku dokonce o dvanáct procent na aktuálních 1542 nemocných.

Naopak na Žďársku stoupla nemocnost o jedenáct procent na sezonní maximum 1825 případů onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. „Jde o nemocnost plošnou, žádná lokální ohniska nemoci nejsou ze Žďárska hlášena," doplnila Dvořáková.

Nemocnost na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Zdroj: Deník

Na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku skončily všechny zákaz návštěv kvůli epidemii, ve zbytku kraje platí na třech místech na Jihlavsku (v Alzheimercentru Jihlava, ve Stříbrných terasách Jihlava a v DPS Špitální Telč) a na jednom na Třebíčsku (v ÚSP Nové Syrovice).