Domov důchodců v Onšově plánuje na letošní prázdniny pro své klienty velmi netradiční zážitek. Vybraní zájemci budou sami pilotovat. „Chceme oslavit dvouleté výročí dojezdu na rotopedech na Měsíc. A plánujeme to oslavit v Boeingu 747,“ prozradil ředitel Domova důchodců v Onšově Václav Jaroš.

V roce 2015 tamní senioři zvládli zdolat na rotopedu vzdálenost, která se ve výsledku rovnala vzdálenosti cesty na Měsíc. Pod taktovkou režiséra Marka Dobeše tehdy vznikl dokument Cesta na Měsíc, který sklidil úspěch i v zahraničí.

V rámci dvouletého výročí chce Marek Dobeš s Onšovskými seniory natočit další dokument. Tentokrát právě z kokpitu letadla. „Konkrétně se jedná o kokpit Boeingu 747,“ uvedl Jaroš. „Samozřejmě je to ale blamáž, ale je to úžasně zpracované. Jsme domluveni, že přijdou naši lidé a budou trenažér za přítomnosti kamer pilotovat,“ dodal s úsměvem Jaroš.

Domov důchodců v Onšově.
Důchodkyně od orloje si novinku pochvalují

Senioři z Onšova si budou moci již na přelomu měsíce července a srpna vyzkoušet létání na vizuálním trenažeru v Praze, který podle slov tamního ředitele domova důchodců, dokonale vystihuje realitu letu. „Všechny přístroje fungují tak jak mají, jsou tak například i výškoměry,“ přemítal Jaroš. „Kapitán, který celou dobu přesně vysvětluje, co máte dělat a jak co máte nastavit, je člověk, který létá v pravidelných linkách po Evropě,“ podotkl jednu ze zajímavostí.

„Kapitán zapne motory a vše okolo vás začne dunět, jako když jste v letadle. Všechno vypadá tedy naprosto reálně, akorát před vámi běží velmi realistický obraz, ale ne skutečnosti,“ popsal svůj osobní zážitek Jaroš, který si létání na zážitkovém trenažeru sám také vyzkoušel.

Do pilotování se budou moci zapojit bývalí cyklonauti z Onšova. „My bychom rádi, aby tam byli ti lidé, kteří se účastnili akce cesty na Měsíc,“ sdělil Jaroš s tím, že ostatní zájemci, kteří budou chtít být u toho, se nevšedního zážitku mohou zúčastnit také. Součástí trenažeru je i pět realistických řad sedadel pro cestující první třídy.

Prolétnou se v Boeingu, chtějí i handicapovaní lidé z Domova důchodců v Onšově. „Setkávám se se zájmem i ze stran našich vozíčkářů a snažím se všechno zařídit taky, aby se tam také skutečně dostali,“ uzavřel Jaroš.

Sedlice je pod častým dohledem odborníků.
Voda v Sedlici se nelepší, na koupání to letos asi opět nebude