VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace musejí uvádět alergeny

Pelhřimovsko – U každého jídla vypsat, jaké alergeny se v něm nacházejí.

11.12.2014
SDÍLEJ:

Zejména školní jídelny na nařízení zareagovaly 
s předstihem a seznam vyvěšují už od září. Příkladem je jídelna pelhřimovské střední hotelové školy. Foto: Deník/Jan Mazanec

To se zdá některým provozovatelům restaurací složité a tyto informace jim prý v jídelním lístku připadají jako neestetická záležitost. Podle restauratérů doteď byla praxe taková, že lidé s alergiemi se o složení pokrmů zajímali sami.

Od soboty ale vejde v platnost nová evropská směrnice, která dává za povinnost 
restauracím, fastfoodům či školním a závodním jídelnám uvádět u jimi nabízených pokrmů, zda je v nich obsažený některý ze čtrnácti Evropskou unií vybraných alergenů. Jedná se o sóju, ořechy, arašídy, celer, obiloviny s lepkem, oxid siřičitý, vejce, sezam, mušle, ryby, měkkýše, hořčici, mléko a vlčí bob.

U jídel, kde strávník z názvu nemůže poznat, jaké je složení pokrmu, budou muset restaurace a jídelny také uvádět, jaké suroviny tato jídla obsahují.

Provozovatelé restaurací však považují povinnost uvádět alergeny za nesmyslnou. Podle nich vše dosud fungovalo bez problémů.

„Myslím si, že každý člověk, který má nějakou potravinovou alergii, se určitě zajímá a zeptá se, jestli není v daném jídle obsaženo to, na co je alergický. Kdybychom ke každému jídlu měli vypisovat všechna éčka a tyto alergeny, tak by to ani nevypadalo hezky. Podle mě je tato směrnice hloupost. Člověk by měl mít starost sám o sebe, a ne aby se o něj staral Brusel," řekl majitel hotelu Na Kocandě v Želivě Pavel Mička.

I přesto musí vedení také tohoto tohoto podniku mít k dispozici výpis všech Unií vyjmenovaných alergenů. „My zde samozřejmě máme seznam čtrnácti alergenů a na požádání rádi poradíme, který alergen se v jakém jídle nachází," dodal hoteliér Pavel Mička.
Připraveni na změnu jsou již také v žirovnickém hotelu Artaban. „Je to takové zlepšení vůči hostům. Na všech jídelních lístcích máme uvedeno, že se hosté mohou informovat o alergenech v jednotlivých pokrmech u obsluhy. Samozřejmě bude k nahlížení také seznam alergenů," poukázal na novou úpravu provozní hotelu Artaban Kamil Přech.

Na tento počin Unie nemá provozní žirovnického hotelu jednoznačné stanovisko. „Nemám vyhraněný názor. Uvidíme, co přinese praxe," doplnil Přech. V pelhřimovském hotelu Slavie mají odnedávna nové jídelníčky, upravovat se jim je kvůli nové vyhlášce nechce.

Proč alergeny nejsou i v regálech?

„Jsme na změnu také připraveni. Pro nás je zásadní to, 
že nemusíme mít změny přímo v jídelníčcích, protože jsme zrovna udělali nové krásné jídelníčky a nemusíme z nich kvůli tomu dělat knížky. Hosté dostanou na vyžádání všechny potřebné informace 
o ingrediencích jednotlivých jídel," vysvětlila ředitelka hotelu Monika Suchánková.

S touto novinkou však podle ní hotelu přibude další papírování. „Je to docela složité. Chápu to a jsem ráda, že to platí pro všechny provozovny a ne jen pro někoho. Pokud my ale budeme muset uvádět alergeny, pak by měly být vyznačené 
i na všech potravinách v obchodech v regálech. Samozřejmě, tato nová věc je pro 
nás další složitou administrativou. Ale je to nařízení zákona, tudíž je to pro nás směrodatné," uzavřela Monika Suchánková.

Michaela Blehová

Autor: Redakce

11.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zatáčka vynesla motorkáře do příkopu

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

AKTUALIZOVÁNO

Bouřka zaměstnala hasiče hlavně na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko - Bouřka doprovázená silným větrem, která v noci zasáhla region, vyvrátila desítky stromů. Spadlý strom zastavil dopravu u Chřenovic na Havlíčkobrodsku a způsobil dopravní nehodu mezi Věží a Rozkoší. Nejvíce bouřka zaměstnala hasiče na Pelhřimovsku.

Orlík nad Humpolcem se o víkendu vrátí do pravěku

Orlík nad Humpolcem – Tento víkend se zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem přesune zpět do pravěku. Na návštěvníky památky čeká mimo jiné i filmová projekce.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení