Základní škola Humpolec 
v Hradské ulici se totiž rozhodla, že vypraví historicky první přímý vlak z Humpolce do okresního města.

Dřevěný dopravní prostředek o délce čtyři metry ovšem poháněla lidská síla a místo cestujících se ve třech vagónech vezlo dalších sedmačtyřicet malých vagonků a dva prázdné pivní soudky. „S vlakem půjdeme pěšky přes Hněvkovice, Kletečnou, okolí Onšovic 
a dále po cyklotrase až do Pelhřimova. Na cestě se bude střídat pět žáků a čtyři učitelé včetně ředitele školy Vlastimila Fialy," popsal plán jízdy před startem učitel Josef Horký, pod jehož vedením žáci i další pracovníci školy vlak vyráběli.

Po zhruba čtyřech hodinách a devatenácti kilometrech dorazil vlak na místo určení. „Šlo to dobře, nic jsme neopravovali a ani provoz nebyl tak hrozný. Dojeli jsme lépe, než jsme doufali," smál se Horký už na pelhřimovském náměstí.

V cíli navíc představili další rekordní počin, když 
z přivezených sedmačtyřiceti malých vagonků sestavili nejdelší dětský vláček. „Tento vláček vyrobený z vyřazených školních žebřin a dalšího zbytkového materiálu byl dlouhý 6,82 metru," uvedl Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která festival pořádá.

Rekordních a kuriózních počinů ovšem na deset tisíc diváků zhlédlo během dvou dnů daleko více. Publiku se mnohokrát nad neuvěřitelnými výkony tajil dech, a to například ve chvíli, kdy René Golem Richter ve svých zubech sevřel a 35,91 vteřin držel rozevírající se hever.

Jedna z návštěvnic Brigita Ondrová z Pelhřimova prozradila, že nejvíce si užívá pohled na šikovné ručičky. „Na rekordy chodím každý rok. I letos se mi tu moc líbí. Asi nejvíce obdivuji ruční tvorbu a líbí se mi, že tu potkávám české výrobce," pochvalovala si Ondrová.

Kromě hlavního pódia byla na náměstí i řada stánků, kde si zájemci mohli vyzkoušet vlastní šikovnost. Někoho zaujaly pokusy 
v Laborkách, jiní se naučili vyrábět jojo. „Festival se nesl v duchu příjemného setkávání rekordmanů 
s návštěvníky, lidí různých generací a i těch, kteří se dlouhá léta neviděli. Do expozic Muzea rekordů a kuriozit navíc přibylo hned několik nových pozoruhodných exponátů," zhodnotil za pořadatele Marek.