Letos poprvé se návštěvníci mohli podívat do nově zrekonstruované severozápadní bašty nebo do nejstarší černé kuchyně. „Vítejte na panství Řečickém," přivítal zhruba třicítku účastníků prohlídky od sklepů po půdu správce objektu Vladimír Vlček u jižní obranné bašty, která sloužila jako hladomorna.

Vzápětí dodal, že při prohlídce se vrátí v čase především do šestnáctého století, kdy zámek vlastnil Šebestián Leskovec z Leskovce, který přestavěl starý středověký hrad na opevněné reprezentativní sídlo ve stylu soudobé renesance. Vlček při prohlídce zdůraznil, že červenořečický zámek, i když se to na první laický pohled nemusí zdát, je pozoruhodný hlavně mimořádně a dosud téměř vcelku dochovaným opevněním, které u nás nemá v rámci raně novověké architektury srovnání. Jedná se o jednu z mála renesančních staveb dochovaných v autentické podobě. „Stavba není zdevastovaná, je to přirozený vývoj budovy bez údržby," podotkl správce a během prohlídky návštěvníkům na konkrétních příkladech dokazoval výjimečnost této národní kulturní památky.

Hodně práce

„Na zámek jsme dorazili od Žďáru nad Sázavou. Zaznamenali jsme pořad o chátrajících památkách, kde byla právě Červená Řečice, a když jsme přemýšleli, kam vyrazit na výlet, tak nás napadlo zavítat sem. Je to krásné místo, ale je tu ještě hodně práce," přemítali manželé Sedláčkovi, když se na nádvoří rozhlíželi kolem sebe.

Na zámku shodou okolností byli vidět i pracující dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. „Už jsme tu potřetí. Vyrážíme na pomoc památkám a pro naše dobrovolníky pořádáme zážitkové programy. Tady na zámku jsme vyklízeli třeba sklepy nebo černou kuchyni. Nyní nás dorazilo asi patnáct. Doufáme, že se sem ještě letos vrátíme," usmál se u západního opevnění Jonáš Procházka z Hnutí Brontosaurus.

Vladimír Vlček dodal, že letos se zámek dočká opravy krovu ve středovém paláci. Nad akcemi pro návštěvníky zatím visí otazník. „Letošní program je otevřený. Můžu ale prozradit, že bychom tu chtěli uspořádat výstavu papírových modelů," nastínil správce a doplnil, že v květnu a červnu bude zámek otevřen jen o víkendech. Prohlídka 
v týdnu je možná po telefonické domluvě.