Na otázky odpovídá jediná žena v čele měst Pelhřimovska, starostka Zdeňka Bečková.

Jaké budou letošní hlavní investiční akce v Červené Řečici?
Pro letošní rok plánujeme akce, na které máme schválené dotace z operačního programu Životní prostředí. Jde o revitalizaci zeleně na náměstí, v parku u hřbitova, ozelenění bývalého hřbitova a založení aleje při cestě k čističce s náklady 2,3 milionu korun. Zeleň je již velmi vzrostlá, potřebuje odborný zásah formou prořezání a někde i odstranění přerostlých nebo nemocných dřevin a nahrazení novou zelení. Podle projektu bude v uvedených lokalitách vytvořena vhodná forma parkové úpravy zeleně. Druhou akcí podpořenou dotacemi je Zlepšování kvality ovzduší a omezování emisí, spočívající v pořízení zametacího vozu za 3,15 milionu korun. Dále na letošní rok připravujeme zasíťování jedenácti stavebních parcel, vybudování veřejného osvětlení a následně komunikace – rozpočet je 7,6 milionů korun. Z menších akcí a oprav bude třeba se zaměřit na obměnu veřejného osvětlení za nová úspornější svítidla, a to nejen přímo v Červené Řečici, ale i v místních částech Popelištná a Těchoraz. V plánu jsou samozřejmě i opravy chodníků a komunikací.

Co dál trápí obyvatele města, ale nejsou na to peníze nebo to ani z pozice vedení nejde řešit?
Dlouhodobě město trápí řešení církevních restitucí, které brání dalšímu rozvoji výstavby a podnikání. Doufáme, že v této oblasti nastane posun. A dlouhodobě hledáme vhodné využití pro objekt bývalé základní školy.

Rýsují se v Červené Řečici nějaká nová pracovní místa a jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?
Rozvoji pracovního uplatnění se snažíme napomáhat spoluprací a podporou podnikatelských subjektů.

Jaké budete muset v nejbližší době řešit situace ve školství?
Základní škola byla pro nedostatek žáků v minulosti zrušena a školní děti dojíždějí převážně do Pelhřimova, částečně i do Košetic. Mateřská škola má kapacitu postačující a ta je naplněna. Loni jsme v ní provedli výměnu oken, zateplení objektu, výměnu topného zdroje a topné soustavy. Provedla se i výměna elektrických rozvodů. V předchozích letech jsme již provedli rekonstrukci sociálního zařízení a rekonstrukci a vybavení kuchyně mateřské školy.

Je ve městě dostatečně zajištěná zdravotní péče?
Zdravotní péče je zajištěna formou ambulantní péče. Máme zde dětského lékaře, obvodního lékaře, zubní ordinaci a rehabilitaci. Letos budeme muset řešit obsazení rehabilitace – poskytovatelka této služby kvůli důchodovému věku končí. O situaci jednáme ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou.

O kolik víc peněz by Červené Řečici mělo přijít z Rozpočtového určení daní? Nesebere vám to stát někde jinde?
Nárůst příjmů ze sdílených daní by měl být asi 1,6 milionu korun. Rozpočet budeme schvalovat počátkem března. Protože lze těžko předvídat, jak budou naplněny příjmy státu, budeme při sestavování opatrní.

Mění se letos výše příspěvku na sport, kulturu a volný čas?
Příspěvky se vždy v jednotlivých letech mění podle záměrů a požadavků jednotlivých sportovních oddílů a jejich schválení zastupitelstvem. Výše příspěvku pro konkrétní rok následně vzejde z projednání návrhu rozpočtu.

Jaké je pro letošek vodné, stočné a poplatek za odpady?
Vodné se v Červené Řečici i místních částech zvýšilo o korunu plus DPH, cena vodného je tedy 35,65 korun včetně DPH. Stočné jsme také navýšili o korunu plus DPH, což znamená v Červené Řečici 18,40 korun, v místních částech pak 13,80 nebo 8,63 podle způsobu odkanalizování. Poplatky za odpad jsme jako jedni z mála nezvyšovali, zůstal ve výši 500 Kč za obyvatele.

Na závěr dovolte osobní otázku: Jaké jste si vzala do nového roku osobní předsevzetí?
Osobní předsevzetí jsem si nikdy nedávala. Domnívám se, že se tím člověk lepším nestane.  Myslím si, že je třeba v pracovním i osobním životě jednat a konat s nejlepším vědomím a svědomím, vždy v prospěch dané věci. V mém zájmu je v rámci finančních možností usilovat o rozvoj města, zlepšovat podmínky a prostředí pro život občanů a být slušným člověkem.