„Přišlo nám pětasedmdesát vzorků od různých výrobců z celé České republiky. Vše jsme rozdělili do pěti kategorií. Klasické slivovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice a ostatní. Do této skupiny by se dala zařadit pivní pálenka, destilát z černého bezu či černého rybízu. Je vidět, že lidé se nebojí experimentovat,“ konstatoval Pavel Vaněk z pořádající společnosti.

A jak je to se samotným koštem?

„Hodnotí se čtyři kritéria. Čirost, vůně, chuť a harmonie, neboli celkový dojem. Nejlepší tři pálenky budou za týden odměněny diplomem a cenou,“ informoval Pavel Šimůnek, jeden z degustačních odborníků.

Kdo soutěž vyhrál, to se už veřejnost dozví o víkendu na pacovské radnici, a to v rámci tradiční pouti. Zároveň návštěvníkům bude umožněno ochutnat ty nejlepší vzorky.