V Počátkách se lidé už podruhé sejdou na nový rok v 17 hodin na hlavním náměstí. Kvůli chystanému ohňostroji budou stát za páskou v bezpečné vzdálenosti od kostela, na jehož věž se po úvodním pozdravu starosty budou promítat obrázky a části videí z dění v tomto rodišti Otokara Březiny.

„Loni se tato akce konala poprvé a příjemně mě překvapilo, jak velký ohlas měla. Přišlo asi 400 lidí, jak senioři, tak střední generace a rodiny s dětmi," vysvětluje počátecký starosta Karel Štefl. Jak dodává, scénář letošního setkání bude podobný jako loni.

V první části příchozí uvidí záznamy a snímky z investičních akcí města v roce 2014, ve druhé pak videa a obrázky z kulturních, sportovních a společenských akcí v Počátkách. Autor celého sestříhaného „filmu", místní fotograf a kameraman Josef Presisinger, své obrazové materiály i letos proloží hudbou. „Celé promítání by mělo mít délku maximálně 25 minut, po něm popřeju všem šťastný nový rok a zpoza kostela začne ohňostroj," doplňuje starosta Štefl. Na zhruba desetiminutový ohňostroj město letos oproti loňsku přidalo deset tisíc, show tedy vyjde na 40 tisíc korun.

Hovory z Žirovnice

Součástí české národní tradice jsou novoroční prezidentské projevy. Kromě Miloše Zemana má letos takový novoroční projev i starosta Žirovnice Milan Šmíd. Už nyní ho lze zhlédnout na serveru YouTube, kam je na něj odkázáno z webových stránek města. „Nemám ambici stavět se do roviny s jinými novoročními projevy, je to spíše takové pozdravení občanů," odmítá hned v úvodu srovnání s prezidentským přáním Milan Šmíd.

Zdůrazňuje, že projev je třeba chápat jako součást žirovnického Videomagazínu, což je novinka. Jde o popularizovanou obdobu tištěného Žirovničanu, jež je „psaná" kamerou. V několika měsíčních dílech Videomagazínu mohou zájemci vídat komentované videosekvence z různých kulturně-společenských událostí ve městě, ale i stručné reportáže z nejzajímavějších zastupitelstev. „Podařilo se nám zrealizovat celou řadu investičních akcí, které přispěly k rozvoji města," říká mimo jiné starosta v minutovém projevu, na jehož závěr vyslovuje přání do nového roku. Nevyvaruje se ani použití úřednické hantýrky, když vysloví „zettévéčko", ale tento pojem hned vzápětí vysvětlí – že jde o infrastrukturu pro nové parcely. „Přijeli za mnou z Faktor teamu, který nám Videomagazíny natáčí, abych nějaké takové přání namluvil. Nijak speciálně jsem se na projev nepřipravoval," podotýká starosta Šmíd.

Přirozenost záznamu, kdy kamera z jednoho místa jednoduše zabírá starostu s mikrofonem v kancelářském prostředí, ostatně potvrzuje i jedno drobné přeřeknutí a malé zaváhání.
Pokud bude sledovanost Vieomagazínů vzestupná, chce v nich město podle Milana Šmída pokračovat, případně je ještě obohatit o více reportáží. Například listopadový Videomagazín nyní vykazuje počet zhlédnutí 210, květnový se Slavnostmi žirovnického jednorožce dokonce přes 500. Nejnovější součást „videokroniky", tedy zmíněný starostův projev, zatím v době sepsání tohoto článku vidělo 75 lidí.