Premonstráti je provedou církevními obřady od středy 27. března do nedělní slavnosti zmrtvýchvstání Ježíše. Velikonoční tradice připomene také jídelníček připravený pro návštěvníky, který bude respektovat předepsaný půst, řekl správce majetku kanonie František Marek.

Želivský klášter chystá na Velikonoce duchovní program počtvrté, návštěvníkům umožní i večerní prohlídku kláštera. „Myslíme si, že by klášter měl sloužit veřejnosti," řekl Marek.

Na Zelený čtvrtek, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly, se i?hosté sejdou v kostele ve 21 hodin v symbolické Getsemanské zahradě. Následovat budou obřady Velkého pátku připomínající Ježíšovu smrt na kříži. Na Bílou sobotu se budou věřící modlit u Božího hrobu; obřady se svíčkami začnou v?kostele ve 20 hodin. Následovat bude nedělní mše ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Želivský klášter, který je národní kulturní památkou, má za sebou pohnutou historii. Založen byl v roce 1139. Chrám Narození Panny Marie později přestavil Jan Blažej Santini. V?roce 1950 komunisté klášter zrušili a zřídili v něm internační tábor. Léčebna tam byla v letech 1957 až 1992. Premonstráti se do Želiva vrátili v roce 1991.