Ještě před rokem podle místních sídliště obýval pouze jeden kocour. Jenže ejhle, během letních měsíců je tam najednou desítka koček.

Své „stálé" místečko mají zhruba dvacet metrů od dětského hřiště. A v tom je kámen úrazu. Rodiče malých dětí mají strach o zdraví svých ratolestí, protože kočky, o které se nikdo po veterinární stránce nestará, mohou přenášet řadu nemocí.

„Pokud se kočky pohybují v blízkosti dětského hřiště, tak je to problém, protože je pravděpodobnost, že chodí kálet právě do písku. Navíc zvířata, o která se nikdo nestará, mohou přenášet řadu vnějších a vnitřních parazitů, od tasemnic a škrkavek až po blechy. Také hrozí riziko podrápání nebo pokousání, které pak může vést ke vzniku řady dalších infekcí," upozornil pelhřimovský veterinář Petr Vondrák.

Jedinou možností je odchycení

Vedení města proto začalo hledat vhodná řešení, jak s kočkami naložit. „Zjišťujeme různé možnosti odchytu. Není to sice zrovna dvakrát levná záležitost, ale v tomto případě se nedá nic dělat. Našim občanům musíme pomoci, protože kočky už je v některých případech i obtěžují," povzdychl si starosta Pacova Lukáš Vlček.

Město prý oslovilo specializovanou firmu, která se odchytem zabývá. „Za jedno odchycené zvíře žádá firma pět tisíc korun, což je poměrně hodně. Proto jsme hledali dál. Narazili jsme na organizaci Dobré ruce, která má sídlo ve Zlíně a rovněž se zabývá odchytem. Za jednu kočku si účtují tisíc korun. Nyní jsme před podpisem smlouvy," řekl pro Deník starosta a neopomněl dodat, že chápe, že se jedná o živé tvory a že je mu jich také líto, ale na druhou stranu že v obytné oblasti být nemohou.

Starosta zároveň upozornil na nešvar některých obyvatel sídliště, kteří přemnožená zvířata chodí krmit. „Rozumím tomu, že se najdou jedinci, kterým se kočky líbí, a proto je krmí, ale pak ať si je vezmou domů, a zvířata nebudou obtěžovat většinu obyvatel sídliště," neskrýval nelibost Lukáš Vlček.
Deník oslovil některé obyvatele sídliště Míru s dotazem, zda jim toulavé kočky vadí či nikoliv. Většina dotázaných odpověděla kladně, také se všichni do jednoho shodli, že kdyby nebylo několika dotyčných osob, které je chodí krmit, nebyla by situace až tak vážná.

„Máme malé děti a kočky bez majitele nám u dětského hřiště vadí. Jedno koťátko jsme si už vzali a dovezli jsme si ho na chalupu, ale takto to nemůžeme udělat se všemi, to prostě nejde. Navíc jim tu někdo vytvořil i takové provizorní bydlení z krabic. Nepochopím, že když je někdo pravidelně krmí a stará se o ně, tak proč si je nemůže vzít i domů," uvedl Roman Bez z Pacova.

Obdobný názor jako on má i František Papež z Pacova: „Všiml jsem si, že je pár lidí pravidelně dvakrát až třikrát denně krmí, dávají jim granule i teplé mléko. Osobně mi kočky nevadí, ale chápu, že u dětského hřiště by asi být neměly. Situaci by chtělo co nejdříve vyřešit," řekl František Papež.
Podle starosty by mohla toulavá zvířata ze sídliště zmizet do konce tohoto roku.

„Na malém městě jako je Pacov je právě toto pozitivní. Lidé mají oči všude a tím, že se tu známe, se o problému dozvíme hned a můžeme ho prakticky ihned vyřešit," uzavřel starosta.