Již počtrnácté se tu po celý den konala tradiční pouť ke svatému Janu Křtiteli, která nabídla možnost vrátit se alespoň na okamžik do starých, českých časů.

Mladobříšťská pouť začala v osm hodin ráno mší svatou. Její slavnostní zahájení se uskutečnilo v půl desáté dopoledne. O čtvrt hodiny později se v areálu tamní fary a tamního kostela objevili divadelníci z občanského sdružení Čtveráci se svým představením Humpolecký kapucín. Na tento den si připravili celkem čtyři hry na náměty pověstí z regionu. „Na pouť do Mladých Bříšť jezdíme každý rok a myslím si, že právě divadlo je pro ty nejmenší fajn," zmínila jedna z návštěvnic akce Lenka Hůlová z Velkého Rybníka.

Staročeský jarmark

Dále tu po celou neděli mohli návštěvníci u jednotlivých stánků jarmarku obdivovat zručnost řemeslníků, jež tu nabízeli například dřevěné pomocníky do kuchyně, dřevěné hračky či šperky z korálků i z jiných materiálů. Nechyběl ani výběr z koření, čajů a tradičních pouťových dobrot, jako jsou oříšky, perníková srdce, želé pochutiny a další. „Pamatuji si, že dříve tu bylo více řemeslných dílen, ale rok od roku jejich počet klesá, což je trošku škoda," dodala Hůlová.

Na pouť do Mladých Bříšť letos poprvé dorazila Marie Blažková z Řemenova. „Mě osobně velice oslovily dřevěné výrobky, ať už to jsou různé druhy nádobí nebo hraček," podělila se o své dojmy Blažková.

Kromě jarmarku a divadla zpříjemnila nedělní odpoledne také hudební vystoupení kapel Dixie a Swinging Chipses. Svůj výtvarný um tu prostřednictvím obrazů představili Bohumír a Tereza Koubkovi. Pomyslnou třešničkou na dortu byl samotný závěr pouti, který patřil ohnivé show v podání skupiny Spiritus Dracus.