Do pedálů rádi šlápnou jak ostřílení závodníci, tak rekreační „kolaři", mezi nimiž nechybí rodiny s dětmi.

Lidé by stejně jako u automobilů ani u bicyklů neměli podceňovat jarní kontrolu odborníkem. „Pravidelný servis je důležitý, a to nejen po zimě. Prohlédnout kolo by si měli nechat například i před dovolenou či nějakou delší štrekou, na kterou se chystají," nabádá Petr Bakus, který vlastní prodejnu a servis jízdních kol v Částkovicích.

Nejpodstatnější podle něj je, aby bicykl měl v pořádku brzdy a pneumatiky, roli v bezpečnosti hraje i dotažení všech potřebných šroubů. Jak dodal, jeho zákazníci mají v současné době zájem nejen o revizi kol. „S jarem si lidé často pořizují i kola nová, dá se tedy říct, že prodej teď jede na maximální obrátky," pochvaloval si Bakus.

Hrozí pokuta

Nejen při pořizování nového kola by cyklisté neměli opomíjet povinnou výbavu, do které patří například již zmíněné brzdy, odrazky či světlomety. I cyklisté se řadí mezi účastníky silničního provozu, a tím pádem je mohou kontrolovat policisté. Jak uvedla mluvčí pelhřimovské policie Monika Pátková, i během letošního roku se v okrese počítá s policejními akcemi zaměřenými právě na cyklisty.  „Za to, že cyklisté nemají kolo správně vybavené, jim hlídka může udělit blokovou pokutu do výše dvou tisíc korun," upozornila Pátková. Ta rovněž podotkla, že jezdci mladší osmnácti let musejí mít hlavu chráněnou přilbou. Svá pravidla má i převážení dětí ve speciální sedačce na kola.

„Ta musí být vybavena pevnými opěrkami pro nohy. Dítě může vézt pouze osoba starší patnácti let a pasažér v sedačce nesmí být starší sedmi let," přiblížila. Pátková.

Policejní mluvčí též upozornila, že i takto převážené dítě musí mít na hlavě přilbu.

Na helmu ale nedá dopustit ani řada dospělých cyklistů, pro které sice není povinná, ale jsou si vědomi toho, že při případné kolizi jim může mnohdy zachránit život. Jedním z těch, kteří nedají na přilbu dopustit, je i cyklista Václav Hunal z Rynárce. „Bez helmy bych na kolo nikdy nesedl, může hodně pomoci," řekl Hunal.

„Řada lidí si neuvědomuje, že cyklista je nejzranitelnější účastník silničního provozu, proto je podle mě velmi důležité dodržovat všechny předpisy a doporučení, které nám kolařům pomohou jízdu mezi auty přestát pokud možno bez úhony," uzavřel Václav Hunal.