VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohostinství U Kolářů je rodinným podnikem

Veselá – I na druhé místo okresního kola soutěže Hospůdka roku se probojoval rodinný podnik.

15.10.2013
SDÍLEJ:

Pohostinství U Kolářů se před rokem objevilo i v televizi, při reportáži o vyhlášení prohibice. Kolářovi totiž museli začít z výčepu odnášet lahve s tvrdým alkoholem přímo během oslavy. Foto: Deník/Jan Mazanec

Je jím Pohostinství U Kolářů ve Veselé, které je součástí před několika lety opraveného kulturního domu. V soutěži Deníku získal celkem 348 hlasů. Když v roce 1995 kvůli vysokému věku končil tehdejší provozovatel podniku Ladislav Prokop, nebylo jisté, zda se hospoda v obci dál udrží. „Tehdejší starosta František Peroutka mi říkal: Hele, nechceš to vzít ty?" vzpomíná František Kolář, který tehdy dvacátým rokem pracoval jako svářeč v Agrostroji. I když si říkal, že se k dělnické profesi může vrátit, stát se hostinským na malé vsi pro něj byl krok do nejistoty.

„Kdybychom nevařili a hlavně nepořádali různé akce jako plesy, oslavy, svatby, poslední leče, schůze a další společenské události, tak jen točení piva přes den nás neuživí, protože večer přijde tak do pěti lidí," říká František Kolář, který z výdělku odvádí nájem obci a platby za elektřinu. Jeho žena Marie vaří obědy a také má na starosti účetnictví, ale při větší akci musejí Kolářovi povolat i příbuzenstvo nebo známé. „Průměrně tu denně podáme asi 25 obědů, ale když to v létě bylo až padesát, tak to už byla opravdu hranice a sotva jsem to stíhala," doplňuje Marie Kolářová.

Zabité večery

Oba manželé mají výhodu v tom, že díky řeznické profesi svého syna mají přísun kvalitního masa z místních chovů, takže se mohou pochlubit domácí kuchyní. Hosté tu prý mají nejradši svíčkovou a řízky, kromě oblíbeného Poutníka se tu točí i Kozel a nechybí ani točená kofola. „Největší radost mám, když jsou lidé spokojeni, vracejí prázdné talíře, přijdou na něčí doporučení nebo přijdou poděkovat," říká veselský hostinský. Při opravách kulturního domu před několika lety došlo i na rekonstrukci kuchyně, takže většina jejího zařízení je moderní.

V samotném výčepu pak nechybí plazmová obrazovka, takže se tu lidé scházejí při sportovních přenosech, a také parohy jelena z Lánské obory, které připomínají jeden z koníčků hostinského – myslivost. František Kolář přiznává, že úděl hostinského není jednoduchý: zabere večery a víkendy a třeba pouť musí Kolářovi s příbuznými také slavit v hospodě. „Už se těším na důchod," dodává.

Autor: Jan Mazanec

15.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Portské víno - ilustrační foto.

Víno poteče proudem, cimbálovka bude hrát

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Přibyl zajistil Pacovu únik od dna

Pelhřimovsko – Domácí slavili. Fotbalisté Kamenice před vlastními fanoušky porazili Žirovnici, Pacov si zajistil výhrou nad H. Borovou únik od dna tabulky.

Želiv završil šokující obrat dvěma góly v nastavení

Pelhřimovsko – Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, zpívali už Werich s Voskovcem. Deváté kolo III. třídy to jen potvrdilo. Fotbalisté V. Chyšky prohráli v Humpolci navzdory třígólovému náskoku. Ještě hůře dopadla H. Ves, ta nebodovala přestože vedla už 4:0.

Maraton nedal šanci juniorce Kamenice nad Lipou, vstřelil osm gólů

Pelhřimovsko – Týmy ze špice tabulky Poutník ligy vyhrávaly. Výjimkou byla juniorka Žirovnice, kterou vyloupil Plačkov. Fotbalisté Slavoje tak klesli na šestou příčku.

Střídání na špici. Do vedení jde Nová Cerekev

Pelhřimovsko – Remízy znamenají změnu na špici tabulky IV. třídy. Fotbalisté Vyskytné a Třeště C získali jen po bodu, na první příčku se tak po vítězství nad Rohoznou posunula Nová Cerekev. Prvních bodů v soutěži se dočkaly Hněvkovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení