První návštěvníci přichází už v osm hodin ráno, a to na bohoslužbu pátera Edwarda Emila Maky, která se koná v kostele sv. Jana Křtitele. O hodinu později pak celodenní program slavnostně zahajuje křest nového počáteckého kalendáře na rok 2014 nazvaného Počátky včera a dnes, jehož sestavení mají na svědomí Jitka a Jan Zlukyovi.

Zábava pro všechny

Kolem půl desáté se na jevišti objevuje Yvetta Blanarovičová, která si pro děti připravila show plnou zpívání a soutěžení. Později ji na pódiu střídá klaun Fíla nejen se svým profesionálním žonglérským vystoupením.

V poledne se na náměstí chystají především milovníci dechovky, kteří přišli své uši potěšit tóny hudby Počátecké dechovky. Dalším hostem je rakouská kapela Musikverein Vitis, jejíž členská základna čítá osmdesát hudebníků. Do Počátek jich ale z kapacitních důvodů zavítala jen jedna třetina. Po rakouských přátelích se na jevišti nečekaně objevují čtyři mladí hudebníci ze ZUŠ Žirovnice, kteří návštěvkům jarmarku předvádí své umění do příjezdu písničkáře Jaroslava Hutky. Ten spolu se svou kytarou hraje a zpívá písně jako Havlíčku, Havle nebo A když bylo před kostelem.

Na dalšího interpreta, tedy na Venkovskou dudáckou muziku Bedrník, se přijeli podívat také návštěvníci z Pelhřimova. „Občas do Počátek na tuto akci zavítáme. Letos jsme byli zvědaví hlavněna dudy," prozrazují s úsměvem manželé Novákovi.  Celý program zakončuje country kapela Garden Party Band z Dobré Vody u Pelhřimova.

Rozmanitá hudební představení tak příjemně doplňují nakupování ve stáncích, které po celém náměstí nabízí doslova všehochuť výrobků – od piva, koření, vína a burčáku, cukrovinek, sýrů, až po oblečení, pletené košíky, šperky, keramiku či svíčky. Na voňavé langoše či rybí řízky dokonce láká zvučný ženský hlas rozhléhající se snad daleko za centrum Počátek.

Aby toho nebylo málo, tak v „Áčku", tamním letním amfiteátru, předvádí své umění zručný kovář, cínový šperkař či brusič skla. Navíc si své vlastní šikovné ručičky může pod dohledem odborníka vyzkoušet každý odvážlivec.

„Myslím, že lidé i místní spolky  jsou spokojení. Hlavně počasí se nám vydařilo. Jen máme mírny časový skluz v programu kvůli dálnici, ale na druhou stranu lidem padlo do noty přidané vystoupení ZUŠ Žirovnice," zhodnotila akci vedoucí počáteckého kulturního zařízení Ludmila Marková.

Aneta Slavíková