Na Pelhřimovsku se pivovary se svými speciály předhánějí. Například pacovský pivovar již minulý rok představil zájemcům pivo s příchutí hořkého pomeranče. A co se chystá na toto léto?

„Co se týká ovocných příchutí, úplnou novinkou je u nás broskvové pivo. Tento rok také nově nabízíme pivo pšeničné," řekla Vladislava Němcová z Rodinného minipivovaru Pacov a dodala, že bohužel nemůže posoudit, jaký je o speciální druhy pacovského tekutého chleba zájem, protože pivovar byl z důvodu zatopení šest týdnů zavřený.

To Želivský klášterní pivovar ani novinky chystat nemusí. Kromě světlého, tmavého a polotmavého ležáku Haštal se pivaři mohou také osvěžit speciály, které má želivský minipivovar ve své stálé nabídce.

Jedním za všechny je například Milo – speciální světlé pivo American Ale. Je svrchně kvašené, vyráběné s použitím ječného sladu a speciálních svrchních kalifornských pivovarských kvasnic. Pivo se vyznačuje ovocným nádechem.

Vlastní  pivo

Želivský klášterní pivovar se navíc chlubí i víkendovými zážitkovými akcemi, kdy si každý může uvařit své vlastní pivo. Součástí programu je občerstvení a degustace mnoha světoznámých druhů piv.

Každý, kdo si takový víkendový pobyt zarezervuje, se zúčastní celého procesu výroby piva od exkurze v pivovaru a přípravy zlatavého moku na vaření po stáčení a nalepování etiket.

„O akci je od minulého roku poměrně velký zájem. Lidé vaří především světlou dvanáctku a patnáctku, ale samozřejmě mohou vyzkoušet i vlastní nápady. Už jsme vařili pivo s medem, kávou nebo řadou bylinek," uvedl sládek želivského pivovaru Jiří Novák.

V humpoleckém Bernardu mají od letošního léta hned tři novinky. „Nově máme švestkové pivo s obsahem alkoholu dvě celé jedno procento, dále pak lahvovou kvasnicovou desítku a černé pivo s lavinovým efektem," řekl mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Lavinový efekt

Vysvětlil, že lavinový efekt znamená, že pivo natočené ve sklenici vypadá zpočátku pouze jako pěna, která postupně zespodu ubývá, až má pivo tu správnou hladinku.

Podle mluvčího humpoleckého pivovaru je v létě o ovocná piva zájem. „Všude jsou otevřené zahrádky, jezdí hodně cyklistů a zájem je určitě větší než v zimě," řekl Mikulášek a dodal, že ovocná piva je však možné dát si i v zimě svařená.
Pelhřimovský pivovar Poutník sází na klasiku a podle obchodního ředitele Jiřího Vacka na toto léto žádné novinky nechystá.

Zuzana Rodová, Karolína Hovorková