Ti, kteří byli hodnoceni na konci školního roku z některého předmětu známkou nedostatečnou, musí pro postup do dalšího ročníku složit v příštím týdnu opravnou zkoušku.

Hříšníci, jejichž vysvědčení kazila pětka, se najdou už i mezi žáky základní školy. Své o tom ví ředitel ZŠ Hálkova v Humpolci Václav Strnad. „Budeme mít sedm opravných zkoušek z matematiky, tři z anglického jazyka a dvě z českého jazyka," popsal aktuální stav na škole Strnad.

Ředitel upozornil i na jeden nepochopitelný nešvar žáků. Prý se většinou najde jen málo těch, kteří opravnou zkoušku zvládnou. „Dokonce musím říci, že ti, co zkoušku úspěšně složí, bývají většinou v menšině. Jelikož ke vzdělávání přistupují takto po celý školní rok, tak k tomu většinou přistoupí o prázdninách úplně stejně. Dostatečně se nepřipraví," pozastavil se nad problémem ředitel.

Čistý štít

Přesným opakem humpolecké školy je základní škola Krásovy Domky v Pelhřimově, kde se mohou pochlubit čistým štítem.
„My letos žádné opravné zkoušky mít nebudeme," řekl s radostí ředitel školy Pavel Rafaj. Na Střední škole informatiky a cestovního ruchu v Humpolci mají neúspěšných studentů méně než některé z dalších středních škol na okrese.

„U nás budou probíhat tři opravné zkoušky. A to z matematiky, programování a čes-kého jazyka," sdělila ředitelka Marie Loskotová.

Hotelová škola v Pelhřimově hlásí deset opravných zkoušek. „Studenti je budou skládat z klasických všeobecnějších předmětů, jako je matematika, český jazyk, anglický jazyk nebo třeba německý jazyk," vyjmenoval ředitel školy Josef Kuchař. Úspěšnost opravných zkoušek je na této škole na rozdíl od základních škol poměrně vysoká. „Pohybuje se tak okolo devadesáti procent," upřesnil Kuchař.

Ani gymnázia nejsou výjimkou

Pětkaři se samozřejmě najdou nejen na odborných školách, ale i na všeobecných gymnáziích. Například na tom pelhřimovském budou letos studenti dělat dohromady čtyři reparáty. „Opravné zkoušky budou z anglického jazyka, českého jazyka a fyziky," vyčetl ředitel gymnázia Aleš Petrák.

Studentům už se čas na přípravu pomalu ale jistě krátí. „U nás na škole budou probíhat všechny opravné zkoušky už v úterý," sdělil Petrák a dodal také, že úspěšnost se většinou pohybuje zhruba kolem sedmdesáti až osmdesáti procent.

Michaela Blehová