„Jedná se o unikátní tarotovou sadu 79 karet, na nichž je zachycen rekordní počet 75 psích plemen,“ popsal novinku prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marek. „Zbývající čtyři karty představují kostru altajského prapsa, Lajku, tedy prvního psa ve vesmíru, oblíbené voříšky a mýtického Kerbera,“ doplnil Marek.

Kapesní krádež. Ilustrační foto.
Trestných činů je v Humpolci letos méně

Tarotové karty, které slouží k nahlížení do budoucnosti, vydaly Marie Lokingová, Alexandra Vetkovská a Anna Bechná. Malířka a majitelka psího útulku Marie Lokingová mimo jiné vytvořila i obálku knihy, ve které je význam každé karty přesně popsán. „Na stránkách knihy se lze seznámit s historií každého ze psích plemen a jeho povahou, na základě níž byl pes vybrán pro zobrazení na příslušné kartě, tak aby korespondoval s jejím tradičním významem,“ vysvětlil Marek.

Tím ale výčet psů v muzeu nekončí. Čtyřnohým rekordmanům je totiž věnována i speciální kapitola v České knize rekordů, ve které zájemci objeví například psa s nejdelšíma ušima, nejmenšího a nejtěžšího psa, rekord v nejpočetnějším aportu nebo nejdelším spřežení.

Muzeum rekordů se navíc chlubí ještě dalším psím přírůstkem. „Domluvili jsme se se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých České republiky a máme radost, že se nám v expozici Muzea rekordů usadil jejich sbírkový pejsek,“ prozradil Marek. Peníze, které se touto formou sbírky vyberou, poputují na podporu výcviku vodících psů.

V neposlední řadě muzeum rekordů myslí i na návštěvníky, kteří právě se svým čtyřnohým mazlíčkem do muzea přijdou. „Jsou-li psi hodní a opatřeni košíkem, mohou dovnitř do obou expozic muzea. Pokud se jedná o pejska extrémně nevrlého, může počkat na zahradě, která je součástí expozice Zlaté české ručičky,“ prozradil Miroslav Marek. Na zahradě jsou mimo jiné pro psy připravené i misky.

Ilustrační foto.
Lokality na sázení alejí v Pelhřimově budou vzácností